29 октомври 2020 г.

Баклава с орехи и тахан халва

 Много сладка, наистина не предполагах, че ще стане толкова сладка! Ами тъкмо ще има десерт поне за три дни напред :)

Отдавна се каня на такава сладка баница/баклава - с халва. Интересно ми беше какъв ще е вкуса и!?

Много вкусна и сладка!! Може би следващия път няма да я сиропирам, за да стане и по-хрупкава, или ще сложа по-малко захар...

Но е наистина прекрасна на вкус и горещо препоръчвам за любителите на сладките и сиропирани десерти!!


Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.

300-400 г. тахан халва

1 ч.ч. натрошени орехи

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 яйца

олио или чисто масло


за сиропа:

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар


СТЪПКИ:

1. Най-напред си приготвяме сиропа, с който ще залеем сладката баница, когато се опече. В подходящ съд слагаме да заври водата и захарта, до нейното разтопяване. Оставяме захарният сироп настрани да се охлади.

2. Баницата може да е навита на руло или наложена. Моята е наложена. На дъното /и по стените/ на средно голяма тавичка /кръгла или продълговата/ мажем с четка чисто масло или олио. Слагаме като  леко набръчкваме два листа от корите за баница. Мажем леко с разтопено чисто масло или олио, поръсваме с орехи и натрошена /или настъргана на едро ренде/  халва. Отгоре слагаме отново два листа от корите и пак мажем с олио или масло и поръсваме с орехи и натрошена халва. Така докато свършим с два листа от корите за баница. Мажем отново с олио или чисто масло.

3. Разрязваме баницата на парчета /независимо дали е наложена или навита/, и поливаме със сместа от прясното мляко и яйцата.

4. Печем баницата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.

5. Заливаме баницата с изстиналия захарен сироп и оставяме за час-два.

При поднасяне по желание може да се поръси с пудра захар.


Определено ще ви е сладко!!!







21 октомври 2020 г.

Рогчета с кренвирш

 Знаех си, че имам в блога рецепта за рогчета с кренвирш, но доста дълго време я търсих, за да не се повторя все пак. И я намерих публикувана през 2015 година ... леле. Като гледам снимките преди и сега, ами че аз съм задобряла доста хаха. Е, всичко зависи и от това, с какво снимам. До преди година снимах с фотоапарат, прехвърлях десетките кадри на компютъра и следваше туткавата част. Да избера подходящите, тоест най-добрите, да напиша публикацията, ама дали ще имам време да я пусна ... пипкава работа си е, поне за мен, тъй като обикновено това всичкото го правя в късните часове на деня... когато вече всички спят, хаха и аз понякога клюмам над клавиатурата... Ама се отнесох :)

Да се върнем на тези рогчета, мммм. Вече честно да ви кажа не знам понякога какво да сготвя, за това съм казала каквото ми кажат - това готвя. Та тези рогчета бяха по желание за закуска. До трошичка свършиха за отрицателно време!!


Продукти:

400 г. кисело мляко /1 кофичка/
4 ч.ч.  брашно
3 броя яйца (единия жълтък  за намазване)
7 с.л. олио
7 г. суха мая (или 1/2 кубче жива мая)
щипка сол
1 ч.л. захар

около 4-5 кренвирша
семена за поръска (сусам, ленено семе, маково семе) 


СТЪПКИ:

1. В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме олиото и киселото мляко. Встрани върху брашното щипка сол и пакетче суха мая. Жълтъкът от третото яйца отделяме в малка паничка, като добавяме към него и 2-3 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
3. Объркваме добре сместа в кладенчето, и към нея постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 20-30 минути тестото да си почине.
4. Премесваме втасалото тесто, след което го разделяме на топки, големи колкото един малък потокал. Разточваме всяка топка върху набрашнена повърхност на елипса. Намазваме с олио или масло, а в единият край слагаме парче кренвирш. Завиваме на руло, като оформяме и самото рогче. Така правим всички окганали рогчета. 
6. Готовите рогчета нареждаме в тава, покрита с хартия за печене, като оставяме разстояние помежду им. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък и поръсваме със семена.



7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. 


Ако имате време завийте с кърпа за 5 минутки готовите закуски, но ако нямате търпение направо нападайте :)


И да ви е сладко!!






16 октомври 2020 г.

Кифлички със сладко от малини

Мини кифлички :) На една хапка буквално се изяждат!! Определено се заиграх и ги направих такива миньончета хаха, но пък се получиха сладки и на вид, и на вкус!!


Пък с домашното сладко от малини ммм просто разкош!


Продукти:

500 г. брашно

250 мл. прясно мляко

100 мл. олио

1 ч.л. сол

6-7 с.л. захар

7 г. суха мая 


за намазване:

1 жълтък

1 с.л. прясно мляко


за плънката:

сладко от малини /или друго по ваш избор, но да не е течно/

по желание пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. Затопляме прясното мляко /но да не е горещо/ и към него добавяме захарта, и бъркаме до нейното разтопяване.

2. В голяма купа пресяваме брашното, и правим кладенче. В него изсипваме прясното мляко, добавяме и олиото. Солта и сухата мая слагаме отстрани върху брашното на две различни страни и ги объркваме внимателно с него. С вилица /или лъжица, а може и на ръка/ объркваме сместа в направеното кладенче. Постепенно прибавяме брашното и замесваме меко тесто.

3. Оставяме тестото да си почине и да втаса за около час.

4. Премесваме втасалото тесто и разделяме на две части, всяка от които разточваме на кръг с дебелина около 0.3/0.4 см.

5. Режем на парчета /общо 16, но може и на по-малко, за да станат по-големи кифлите/. С пръсти натискаме широките краища на всяко парче, за да се разшири. Поставяме от плънката /около 1 ч.л. от сладкото/, завиваме от двете страни, и навиваме към острата част на парчето, за да се оформи кифличка.



6. Оставяме кифлите да втасат, и намазваме всяка с жълтък объркан с 1 с.л. прясно мляко.


7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност за около 15-20 минути. Следете по време на печене, тъй като всяка фурна пече по различен начин, и внимавайте да не изгорят.


По желание кифличките поръсваме с пудра захар за още по-голям разкош!!




5 октомври 2020 г.

Кекс със сладко от череши /без яйца/


Есента почти "чука" на вратата... Листата пожълтяват, ветреца вече е по-често студен, някъде валят дъждове, застояваме се повече време у дома в почивните дни. Ами такова ще е, да сме здрави само!!

Рядко оставам без нито едно яйце в хладилника. Чак ме е яд, когато искам нещо да направя, отварям и пълна липса хаха. А съм решила на момента да го направя, а и нито ми се ходи до магазина. Е, тогава ще се действа без яйца! Разбира се, поне малко кисело и прясно млекце трябва да ви се намират. Че без хич, няма как да се получи нещо накрая хаха!!
Та в случая, поглеждате в хладилника и заформяте рецепта :)
Точно така се появи и този есенен сладкиш с домашно сладко от череши.





 Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
сладко от череши /плода без сок/
1 к.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода /или 1 пак. бакпулвер/
1 ванилия
2 ч.ч. брашно



СТЪПКИ:

1. В купа изсипваме киселото мляко, добавяме содата и бъркаме докато шупне. Ако използваме бакпулвер, добавяме заедно с брашното.  
2. Прибавяме последователно прясното мляко, захарта, олиото, ванилията и разбъркваме. Накрая прибавяме на части и пресятото брашно. Объркваме всичко до хомогенна смес.
3. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма /с падащо дъно/ или тавичка. За по-практично може да използвате  хартия за печене.
4. Отгоре слагаме на често черешки от сладкото /без да ги притискаве/.
5. Печем кекса в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /суха клечка/.
5. По желание готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.




Не обичам сухите кексове и сладкиши, а този е сочен и се топи в устата ммм.




А есентта също е красива!



3 октомври 2020 г.

Баница с извара и чубрица

Баници, банички, полубаници и разни от рода правя често. Понякога си правя и експерименти хаха, но после или обирам лаврите или си ям аз накрая всичко :)  

Този път си мислех, че ще си хапна за закуска сама баничка, и не се постарах особено. Прецених, че по-малка тавичка ще ми дойде добре, но сметките ми излязоха криви!! 

Децата ме поздравиха и попитаха с какво е тази баница, та е толкова вкусна!! И нали се сещате, че както си бях решила да си я изям сама, така и не стигна. А то, нищо особено - извара, яйца, кори ... и малко чубрица, моята тайна съставка. Да си призная преди идеята да слагам чубрица в баницата не ми допадаше. Но когато опитах баничките на приятелката ми Ани, които малката ми дъщеря хареса много, е нямаше как. Направих и аз, първо като банички - имах шестица хаха, станаха чудесни! С благодарности към Ани, която ми разкри тайната на нейните вкусни банички!! 

Този път реших да редя в тавичка корите и по-набързо само с извара. Грешката ми беше, че използвах малка тавичка :)



Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.  
олио или чисто масло за намазване

за плънката- 

4 яйца
300 г. извара 
1/3 ч.ч. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол ако е необходимо
чубрица - около 20-30 г. /или според вкуса/

СТЪПКИ:

1. Приготвяме си плънката, като в подходяща купа си смесваме за целта всички съставки. Първо чукваме яйцата и ги разбиваме добре. Към тях прибавяме изварата, киселото мляко с шупналата в него сода, сол ако е необходимо и накрая чубрицата. Объркваме всичко добре до еднородна смес. 
2. Всеки лист от корите поръсваме с олио /или намазваме с масло с помоща на четка/. Слагаме от плънката по целия лист - 3-4 с.л. /но не твърде много/, завиваме на руло и редим в намазнена тавичка.
3. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница. 
4. Намазваме баницата с чисто масло или олио и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /златист загар/.



Препоръчвам ви да си я хапнете още топла, топличка :)