През зимата все по-дълго се застояваме у дома, и все търсим нещо за хапване :) Тогава имаме и повече време за тестени вкусотийки. Едва ли ще научите нещо ново от този пост, а и начина на оформяне е лесен и познат, но все пак мисля, че има местенце и за него.
Тестото си замесвате от продуктите за обикновено тесто:
2 ч.ч. прясно мляко (или 1ч.ч. прясно мляко и 1/2 ч.ч. кис.мляко)
3 (може и 2) яйца (1 жълтък за намазване)
4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая
брашно за средно твърдо тесто
около 200 г. натрошено сирене
кремвирши 3-4 броя
СТЪПКИ:
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме 2 яйца и 1 белтък,
като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с
маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което
оставяме да почине (да втаса).
5. От тестото късаме топка, колкото една средно голяма ябълка, разточваме го, в едната половина слагаме натрошено сирене (или парчета кремвирш), и правим няколко разрези по дължина.
Завиваме на руло и леко го увиваме навътре.
6. Така процедирате и с останалото тесто. Поставяме готовите рогчета в тава върху хартия за печене (или намазнена тава), и оставяме да втасат.
7. Когато вече са втасали, ги намазваме с разбития жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.
8. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар