На 17 януари почитаме Св. Антоний. Денят е познат като Антоновден (или още: Лелинден) и е посветен на доброто здраве.
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА Антон, Антония — (старо
римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма
цена“),Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония,
Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони !
Живи и здрави и да посрещнете гости с богата трапеза :)
На този ден се месят питки и се раздават, намазани с мед, наричат се благи, пресни или чумини питки.
Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний
Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден
около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и
благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски
светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена
постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които
беседва с часове.
На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на
арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на
християнството. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно
място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена
Празнува се за предпазване от болести. Според вярванията Антоновден
(Андоновден) е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони
лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.
В народните представи двамата светци са братя близнаци – ковачи. Оттук и
връзката с предпазването от болести: ковачът е сакрално лице, медиатор;
той може да лекува, да прави и да разваля магии. Така под християнския
култ към мъченика Антоний (поставил ръката си в огъня) се наблюдават
старинни схващания за небесните богове на огъня (Перун, Хермес, Хефест) и
вечната сила на огъня, силата на вярата в слънцето и мита за Атон.
А аз ви предлагам една бърза и лесна за оформление питка.
Рецептата за тестото може да видите тук , а оформлението ще опиша.
СТЪПКИ:
1. След като сме замесите тестото, оставили сме да втаса един път, следва оформлението. Разделяме на няколко по-малки топки. Всяка топка си разточваме и изрязваме ленти с ширина около 7 см. и дължина около 20 см. Всяка лента намазваме с мазнина (по желание можете да се сложи и сиренце) и завиваме на руло.
2. Подредбата е следната (както се вижда на снимката), като между големите рула, подреждаме по-малки, а в средата също подреждаме от по-малките рулца.
3. На големите рула правим разрези в средата по-дължина, и леко разтваряме с пръсти.
4. Оставяме питката да втаса, след което я намазваме с жълтък (размесен с капки олио и капки прясно мляко)
и печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса до златисто. Времето за опичане е различно, в зависимост от фурната.
Докато е още топла я намазваме с медец.
Бърза, лесна и красива пита!
Хубав празник на всички :)
Лети прекрасна е!!! Много оригинална, Браво!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Линка :)
Изтриване