Домашни, със сиренце, сладко или поръсени с пудра захар!
Ами да си ги направим!
По тази рецепта (с хлебна сода) на мен лично повече ми харесват (отколкото замесени с мая), но въпрос на вкус.
Продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1-2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1-2 ч.л. сол
1 яйце (може и без него)
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното. В подходяща тавичка го изсипваме и си правим кладенче.
2. Чукваме яйцето, разбиваме го, прибавяме солта и киселото мляко с разтворената в него сода за хляб.
3. Постепенно си добавяме по-малко брашно и замесваме средно твърдо тесто.
4. Тестото се оставя да почива поне 30 минути преди да започнете да ги пържите. Можете да си замесите тестото и от вечерта, слагате го в намазнена торбичка и го пъхате в хладилника. Преди да ги пържите тестото трябва да престои 10-ина минути, след като сте го извадили от хладилника.
5. Разделяте на малки топки (колкото мандарина), оформяте с ръце кръг и пържите в силно сгорещена мазнина и от двете страни до приятен загар. Можете да разточите и на кора, която си режете на триъгълници (или други форми) и изпържвате.
5. Разделяте на малки топки (колкото мандарина), оформяте с ръце кръг и пържите в силно сгорещена мазнина и от двете страни до приятен загар. Можете да разточите и на кора, която си режете на триъгълници (или други форми) и изпържвате.
Хапват се задължително топлички, със сирене, с любимото ви сладко или поръсени с пудра захар.
Да ви е сладко :)
Tazi recepta e za buhti ili "pishii" kakto gi narichat v Makedoniq. Mekicite se pravqt s maq za hlqb, sol brashno i voda po klasicheskata recepta kato v testoto moje da se pribavqt 2-3 qica !!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара Анонимен :) Не знам как ги наричат в Македония, но тези мекици (без мая) са се правели и от бабите ми, сега ги прави майка ми, вече и аз по този начин, и си ги наричаме мекици. Въпреки, че между бухти и мекици почти няма разлика (май само във формата). С мая също правя мекици, но не ми харесват толкова, колкото тези само със сода. Въпрос на избор е кой как ще си омеси тестото. Важното е да са мекички и вкусни :) Поздрави Анонимен :)
Изтриване