14 януари 2014 г.

Добруджанки

Бързи, лесни и много вкусни питки, естествено става дума за добре познатите питки  "Добруджанки".


 

Аз ги правя по следната рецепта, и стават сполучливи и невероятно вкусни.

 

Продукти: 

 

3 ч.ч. брашно

1 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

4 с.л. олио

100-150 г. сирене (ако искате да се усеща повечко сиренето)

20 г. краве масло

1 ч. л. сода за хляб

1 ч.л. сол 

 

СТЪПКИ:

 

1. В подходяща купа слагаме киселото мляко, в което добавяме содата и объркваме добре докато шупне.

2. Прибавяме яйцето, солта, олиото и натрошеното сирене. Разбъркваме всичко и постепенно започваме да добавяме и брашното.

3. Получава се лепкаво тесто, което може да ви притесни в първия момент. С набрашнени ръце си оформяме  топки, колкото една мандарина например. 

4. В намазнена тава или покрита с хартия за печене редим на разстояние една от друга оформените топки. С пръст правим малка вдлъбнатинка в средата на всяка и поставяме по малко от кравето масло. 

5. Слагаме ги в студена фурна, която се включва и увеличава постепенно, за да могат питките да се понадигнат (втасат). 

6. Печем до златист загар, или до суха клечка (за по-сигурно).

 

 

Когато са готови, завийте ги в кърпа за около 10 минутки, а после си ги хапнете с удоволствие. 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар