Напоследък нашумя по форуми, групички и блогове тортата "Медовик", която някои преоткриват сега, а всъщност повечето я знаят като медена торта.
Правила съм такава отдавна, но не съм и мислила, че някога ще ми потрябва и снимка, ето защо вадя тази от старите архиви и аз да се отчета :)
Правила съм такава отдавна, но не съм и мислила, че някога ще ми потрябва и снимка, ето защо вадя тази от старите архиви и аз да се отчета :)
Е, украсата е обикновена, но пък от сърце направена (по повод рождения ден на моята половинка) :)
Но правенето на такава торта изисква време, и този път реших да спретна една Медовик по бързата процедура, като ползвах този източник и промених крема.
Това е първата ми торта, която споделям в блога и ще ме извините ако прецените, че не съм се представила добре. И която пак правя за половинката :)
Ето какво се получи, като се има впредвид, че я правих светкавично и украсих с каквото имам под ръка (а то не бе много).
И както Селма казва - Предимството му пред другите "медовици" е в това, че се прави само от 1
блат и само за 1 час! Няма месене, няма точене, няма го дългото опичане на
корите......
Вкуса му е неописуемо прекрасен! Препоръчвам ви го най-горещо!
Продукти:
за блата -
100 г масло(или маргарин,или олио)
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. мед
3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема -
моят е по-различен от използваната рецепта
400 мл. заквасена сметана
500 мл. прясно мляко
2 броя яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия
1 брой желатин (от 10 г.)
2 броя банани
за украса - 1 ч.ч. смлени орехи
1-2 портокала
СТЪПКИ
1. За блата, копирам дословно от споменатия източник -
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих
огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт
цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея
постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много
хубаво.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
Печем не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. ).
Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
Печем не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. ).
Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.
Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см.
2. Тъй като домашните не харесват този крем, който е написан в рецептата (изцяло заквасена сметана), реших да го направя от млечен крем и заквасена сметана.
Разбивам яйцата със захарта до побеляване, добавям брашното и ванилията и разбивам отново. Слагам млякото на котлона и когато се сгорещи, го махам от огъня и на бавна струйка изсипвам сместа, и бъркам едновременно. Връщам отново на котлона и бъркам енергично до сгъстяване на крема.
Оставям млечният крем да се охлади.
Разтварям желатина в 50 мл. вода и когато набъбне го поставям за кратко в микровълновата (или на водна баня) да се разтопи.
Тъй като в млечния крем съм прибавила достатъчно захар, към заквасената сметана сметнах, че не е нужно да слагам.
Към охладеният млечен крем на части добавям заквасената сметана и разбърквам добре до хомогенизиране.
Добавям и желатина и отново разбърквам крема много добре, за да се усвои желатина напълно от всичкия крем.
3. Идва ред на сглобяването на тортата и украсата.
Както прочетохте по-горе, опеченият блат се реже на две.
Поставяме първият във форма с махащо се дъно, по моя преценка аз сиропирах блата с половин чаша прясно мляко (затоплено, в което разтопих малко захар).
Върху блата следва част от крема, отгоре бананите нарязани по дължина на тънки ивици, с които обиколих два пъти блата от вън на вътре.
Следва пак крем върху бананите. После вторият блат (пак сиропирах леко), върху който разпределяме останалия крем.
Посипваме обилно с орехови ядки (смлени или едро нарязани).
Оставяме най-малко за 3 часа в хладилник (или най-добре цяла нощ), освобождаваме от ринга и доукрасяваме с резени портокал.
Украсата може да е изцяло с орехи или както на вас ви харесва.
Ами това е, тази вкусна тортичка направих по повод рожденния ден на моята половинка, да ни е жив и здрав!
Дали се е получила добре на вид не знам, но по-важното е, че е направена с любов и желание.
Почерпете се :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар