16 януари 2014 г.

Цъфнали розички

иииии 100-тна публикация в блога "Кулинарна Авантюра" !!!

Малък празник за моя скромен блог, в който се надявам всеки да намира по-нещо за себе си.
Моите предложения са достъпни за всички, идейки за бързо хапване, закуски, десерти...
А всъщност да направиш от почти никакви продукти нещо специално и вкусно е много повече от най-скъпите и понякога безвкусни ястия.
Нооо ... разни хора - разни вкусове.
Отплеснах се :)
Та за стотната ми публикация ставаше дума.
Премислях дълго време коя да е тя. 
И реших да е нещо сладичко :)

Предлагам ви едни кексчета (или мъфини, кой както иска да ги нарича), които направих спонтанно миналото лято. Нещо набързо и измислено в движение :)
Получиха се едни красиви кексчета, приличащи на цъфнали рози!




Вече не помня дори колко на брой бяха, и добре, че са снимките да мога да си припомня и как точно ги направих :)

Продукти:

за основата на кексчетата -


1 пак. бисквити (няма значение какви)
100 гр. разтопено масло
100 мл прясно млеко
1 ч.ч. пудра захар (може и кристална)
1 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия

за пълнежа -

1 кофичка  кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.  олио
2 ч.ч. брашно 

 и още -

5-6 средно големи по-твърди ябълки 
пудра захар за поръска


СТЪПКИ:

1. Най-напред се снабдете с форми за мъфини (кой каквито има).
2. От продуктите за основата на кексчетата се приготвя бисквитено тесто, от което най-често се приготвят бонбони. Ако е нужно добавете още прясно мляко към сместа.
3. Намажете с масло формите за  мъфини, вземете от бисквитеното тесто и разстелете навсякъде отвътре, правите си кошничка.


4. Така процедирате и с останалото бисквитено тесто, след което слагате мъфините за около 10 минути във фризера да стегнат.
5. През това време от изброените продукти  за пълнежа си приготвяте кексовото тесто.
6. Измивате ябълките и нарязвате на тънки филии (около 0.3 см.). Във всяка формичка поставяте изправени по 3-4 резена (може и повече) от ябълката. Придържайки ги леко сипвате внимателно с лъжица от кексовата смес между ябълките до половината на мъфините (тъй като ще се надигнат при печене).


7. Възможно е да ви остане от кексовата смес, която мажете да си я опечете отделно.
8. Поставяте внимателно кексчетата в загрята фурна и печете до суха клечка.
9. Когато изстинат се поръсват с пудра захар.

Получиха се едни красиви цъфнали розички, които искрено се надявам да ви харесат и на вид, и на вкус :)


Да ви е сладко!







8 коментара:

  1. Да ти е честита стотната публикация, мила!!! Още сто по сто ти желая!! Кесчетата са много апетитни , ще ги пробвам. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много Линка :) Надявам се да ти харесат и на вкус :) Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, много интересна и оригинална рецепта! Обещавам да пробвам! От сърце пожелавам много, много творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за пожеланията :) Надявам се да останете и вкусно изненадани и с желание и усмивка да продължавате да надничате тук :) Поздрави !

      Изтриване
  4. ЧЕСТИТО И ОТ МЕН!!!БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТИТЕ-ЛЕСНИ,ДОСТЪПНИ,ВКУСНИ!!!С ПОЖЕЛАНИЕ СКОРО ДА ПРОБВАМЕ 2ОО РЕЦЕПТА И ДА ИМА ОТНОВО ПРАЗНИК!!!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви :) Бъдете здрави и Вие, подкрепата и хубавите думи значат много за мен :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Поздравления и благодаря че Ви има




      Изтриване
    3. Благодаря Ви много, а аз благодаря на Вас и на всички, които намирате по-нещичко полезно тук и надявам се с удоволствие се връщате отново :) Поздрави!

      Изтриване