Ако сте се питали защо считат ябълката за най-полезния плод, но не
знаете точния отговор, той е, че именно в нея комбинацията от полезни
елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм. Във
Великобритания дори има официален лозунг: “Една ябълка дневно и лекарят
не ни е нужен”.
В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, както и флавоноиди - антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания.
Едновременно с това в една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.
В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола - намаляват “лошия” холестерол и повишават “добрия”.
Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер).
Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.
В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, както и флавоноиди - антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания.
Едновременно с това в една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.
В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола - намаляват “лошия” холестерол и повишават “добрия”.
Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер).
Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.
Естествено, че е по-добре да си хапнете една сурова ябълка, но и печените са също толкова вкусни, особено ако имат и пълнеж от орехчета, сушени плодове и естествено канела :)
Продукти:
7-8 средно големи ябълки
70 г. сушени сливи (може да ги замените със стафиди или сушени кайсии или друг сушен плод)
50 г. орехови ядки (нарязани на дребно)
1/2 ч. л. канела
100 г. захар
2 -3 с.л. меко масло
2-3 с.л. мед
СТЪПКИ:
1. Приготвяме си пълнежа за ябълките, като най-напред сушените сливи се попарват (или накисват в топла вода), за да омекнат, нарязват се на ситно.
2. Смесваме орехите, захарта,
канелата, сливите и объркваме добре. Добавяме половината от маслото и отново разбъркваме.
3. Измиваме и обелваме ябълките леко отгоре, издълбаваме ги откъм дръжката, в средата с подходящ уред като се внимава да се запазят
цели. Или с помощта на ножче и лъжичка се издълбават и се отстраняват семките. Трябва да се
получи дупка в средата на ябълката, но без да се засегне дъното.
4. С приготвената смес за пълнежа запълваме отворите на ябълките.
5. Останалото масло смесваме с меда и намазваме отгоре ябълките.6. Слагаме ги в подходяща тавичка върху хартия за печене.
7. Печем до омекване на ябълката.
Могат да се сервират топли или студени, и в двата случая са мноого вкусни :)
da,mnogo sa vkusni
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катя :) Поздрави!
Изтриване