5 октомври 2020 г.

Кекс със сладко от череши /без яйца/


Есента почти "чука" на вратата... Листата пожълтяват, ветреца вече е по-често студен, някъде валят дъждове, застояваме се повече време у дома в почивните дни. Ами такова ще е, да сме здрави само!!

Рядко оставам без нито едно яйце в хладилника. Чак ме е яд, когато искам нещо да направя, отварям и пълна липса хаха. А съм решила на момента да го направя, а и нито ми се ходи до магазина. Е, тогава ще се действа без яйца! Разбира се, поне малко кисело и прясно млекце трябва да ви се намират. Че без хич, няма как да се получи нещо накрая хаха!!
Та в случая, поглеждате в хладилника и заформяте рецепта :)
Точно така се появи и този есенен сладкиш с домашно сладко от череши.





 Продукти:
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
сладко от череши /плода без сок/
1 к.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода /или 1 пак. бакпулвер/
1 ванилия
2 ч.ч. брашно



СТЪПКИ:

1. В купа изсипваме киселото мляко, добавяме содата и бъркаме докато шупне. Ако използваме бакпулвер, добавяме заедно с брашното.  
2. Прибавяме последователно прясното мляко, захарта, олиото, ванилията и разбъркваме. Накрая прибавяме на части и пресятото брашно. Объркваме всичко до хомогенна смес.
3. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма /с падащо дъно/ или тавичка. За по-практично може да използвате  хартия за печене.
4. Отгоре слагаме на често черешки от сладкото /без да ги притискаве/.
5. Печем кекса в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /суха клечка/.
5. По желание готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.




Не обичам сухите кексове и сладкиши, а този е сочен и се топи в устата ммм.




А есентта също е красива!



1 коментар: