21 октомври 2020 г.

Рогчета с кренвирш

 Знаех си, че имам в блога рецепта за рогчета с кренвирш, но доста дълго време я търсих, за да не се повторя все пак. И я намерих публикувана през 2015 година ... леле. Като гледам снимките преди и сега, ами че аз съм задобряла доста хаха. Е, всичко зависи и от това, с какво снимам. До преди година снимах с фотоапарат, прехвърлях десетките кадри на компютъра и следваше туткавата част. Да избера подходящите, тоест най-добрите, да напиша публикацията, ама дали ще имам време да я пусна ... пипкава работа си е, поне за мен, тъй като обикновено това всичкото го правя в късните часове на деня... когато вече всички спят, хаха и аз понякога клюмам над клавиатурата... Ама се отнесох :)

Да се върнем на тези рогчета, мммм. Вече честно да ви кажа не знам понякога какво да сготвя, за това съм казала каквото ми кажат - това готвя. Та тези рогчета бяха по желание за закуска. До трошичка свършиха за отрицателно време!!


Продукти:

400 г. кисело мляко /1 кофичка/
4 ч.ч.  брашно
3 броя яйца (единия жълтък  за намазване)
7 с.л. олио
7 г. суха мая (или 1/2 кубче жива мая)
щипка сол
1 ч.л. захар

около 4-5 кренвирша
семена за поръска (сусам, ленено семе, маково семе) 


СТЪПКИ:

1. В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме олиото и киселото мляко. Встрани върху брашното щипка сол и пакетче суха мая. Жълтъкът от третото яйца отделяме в малка паничка, като добавяме към него и 2-3 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
3. Объркваме добре сместа в кладенчето, и към нея постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 20-30 минути тестото да си почине.
4. Премесваме втасалото тесто, след което го разделяме на топки, големи колкото един малък потокал. Разточваме всяка топка върху набрашнена повърхност на елипса. Намазваме с олио или масло, а в единият край слагаме парче кренвирш. Завиваме на руло, като оформяме и самото рогче. Така правим всички окганали рогчета. 
6. Готовите рогчета нареждаме в тава, покрита с хартия за печене, като оставяме разстояние помежду им. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък и поръсваме със семена.



7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. 


Ако имате време завийте с кърпа за 5 минутки готовите закуски, но ако нямате търпение направо нападайте :)


И да ви е сладко!!






1 коментар: