31 декември 2018 г.

Питка "Елха"

Имам си вече една елхичка в блога, но реших да разнообразя с още една.
Харесвам си я, нищо че прилича на "дебеланка" :)
Но както казва Верчето, моя дългогодишна виртуална приятелка /с която ще се радвам някой ден да се запозная лично/ - " Всичко е въпрос на дизайнерско виждане! Тази е от свободно растящите с кичести клонки". Така ме разсмя с коментара си Верче!! А тя е страхотен кулинар, и вече си има и достойна помощничка, дъщеричката и Мелиса!
Та, заради този позитивен коментар на Верчето, реших да увековеча моята "дебеланка" в блога.
Красавица ми е тя!




Продукти:

1 кофичка кисело мляко /400 г./

3 яйца (1 жълтък за намазване)

4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1/2 кубче жива мая
брашно 
сирене /около 200г./

за намазване: 
1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко

за поръсване:
черен кимион, сусам, ленено семе и др. /по избор/


СТЪПКИ:

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. топла, но не гореща вода да шупне (да втаса).
2.  Пресяваме си около килограм брашно, изсипваме го в тавичка или по-голяма купа, и си правим кладенче.
3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме маята, олиото, солта, и киселото мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). След като втаса един път, премесваме отново и разделяме тестото на две топки. От едната си разточваме кора, която намазваме с олио, поръсваме с натрошено сирене и шарена сол. Разточваме и другата топка и я слагаме върху намазаната.
5. Нарязваме тестото на ивици с ширина около 5-6 см. Всяка лента усукваме и редим в голяма подходяща правоъгълна тава (или в тавата на фурната, покрита с хартия за печене) във формата на елха, като започваме от основата и всяка лента е по-къса от предната. Така продължаваме до върха. От тестото си оставих съвсем малко, от което си изрязах топки и звездички за украса. А ако случайно ви остане повече тесто си направете малки хлебчета или питки.
6. Оставяме така оформената елха да втаса за около 40 минути, след което я мажем с разбития с олио и прясно мляко заделен жълтък. Разточваме заделеното тесто и си изрязваме топки и звездички, които слагаме и притискаме леко върху елхата. Поръсваме със семена.




7. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса /с вентилатор/ до златисто.


30 декември 2018 г.

Торта реване с тиквен крем

Тръгнах с идеята за едно, но се получи друго и малко ми стана криво, защото това щеше да бъде кулминацията за рождения ми ден. Но нямах нито време за да правя друга, нито желание. 
Въпреки това, на тортичката имаше и свещичка, имаше и песни, и настроение, какво повече да иска човек!!
Дори и да се пообъркаха нещата с блата, реших да импровизирам и да действам. Направих торта реване с тиквен крем, с риск да не се хареса много у дома, хаха дори само аз да си я ям. С риск дори да не стане и за ядене. Е, нямаше лоши отзиви, изяде се :)



Не съм специалист на торти, нито ме бива в украсите. Обичам лесните тортички, с достъпни продукти, да направя от нищо нещо хаха. Е, понякога се получава, понякога не.
Семпла, простичко украсена, но вкусна, за мен това е важно!!

Та тази публикация е, за това как когато нещо не се получава, да се опитаме да поправим нещата с малко фантазия, с налични продукти в момента на гафа хаха.
За блата няма да пиша продуктите. Всеки има любима рецепта за блат, моят в случая просто стана много въздушен. Идеята ми беше от опечения блат, да разрежа и да се получат два поне. Е, не стана така както исках. И набързо го измислих. Нямах прясно мляко в момента, нито готов захарен сироп. Отворих компот от дюли, и напоих блата.
Имах сварена тиква, банани, достатъчно за крем!
Намачках с вилица тиква - 2 ч.ч., добавих и един добре узрял банан и него намачках, сложих почти 1 ч.ч. захар и обърках.
Взех 2 пак. желатин, разтворих ги в 100 мл. вода. Когато набъбна, сложих за секунди в микровълновата да се разтопи. Добавих го към тиквата и банана и разбърках.
Върху блатът, който още седеше във формата с подвижно дъно, изсипах тиквения крем, загладих и оставих в хладилника да стегне.


Отгоре поръсих с орехи, сложих няколко парчета банан и готово.
Желаещи да опитат :)





29 декември 2018 г.

Свинско роле в зелев лист

Основното ястие в менюто за изминалият ми рожден ден беше това роле, както винаги измислено набързо и в движение!! Наистина нямах идея какво да направя, просто извадих парче свинско от фризера и докато си вършех останалата къщна работа смятах да реша какво да бъде. Да ама не. В момента, когато трябваше да го готвя, ужас, не знаех какво да правя. Първо реших да са парчета месо, увити в зелеви листа като сарми, после реших пържоли и го нарязах на тънки парчета, подходящи за сочни пържоли. Да, но като го нарязах, реших че няма да са пържоли, а искам да е роле, малки ролета хаха. И тъй като не беше взето решение на момента, за каквото се сетих и бе пред очите ми, това и сложих в ролето. После вече видях, че можеше да добавя и друго, но и така си беше вкусно!
Но светлината за снимките беше ужасна този ден, и след като вече беше изядено всичко, видях че не съм успяла да направя почти нищо. Но ви уверявам, може да са обикновени роленца, но бяха страшно вкусни!! 



 Продукти:

свинско месо - от врат или бут
кисело зеле /зелеви листа/

за плънката:
печен пипер
кисели краставички


за гарнитура:
картофи
лук

марината за месото:
черен пипер
червен пипер
соев сос
кимион
сол
олио



СТЪПКИ:

1. Нарязваме свинското на пържоли и ги начукваме хубаво на тънко. 
2. В купичка объркваме продуктите за марината, в зависимост от броя на пържолите, направете и количество марина. Всяка пържола потапяме хубаво и от двете страни в марината, за да поемат и подреждаме в тавичка. Оставяме така за час поне, ако имате време. Аз нямах и за това действах веднага.
3. Върху всяка пържола поставяме по парче печен пипер, и нарязани на дребно кисели краставички. Завиваме внимателно на роле и стягаме с дебел конец или забучваме клечки от двата края. 
4. Всяко роле завиваме в зелеви листа /от кисело зеле/.
5. Подреждаме ролетата в тавичка, покрита с алуминиево фолио, леко намазнено.
6. За гарнитура нарязах картофи и лук, които също потапях в марината за месото,  и сложих в тавичката до ролетата.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса, като от време на време обръщаме ролетата и разбъркваме картофите.


Стана уникално вкусно, дали защото бяхме гладни, или защото имах такъв хубав повод!!
Наздраве!!


28 декември 2018 г.

Пита с маслини и сирене

Трябваше да е маалко по-тънка, за да бъде фокача, както я бях и замислила, но реших да сложа тестото в бързината в по-малка тавичка, то се наду прекалено много и по-скоро се получи  питка, а не фокача. Но ще има поправка хаха. Две публикации за фокача има в блога, пълнена фокача, и по-обикновена - фокача с лимон и босилек.
Та тази питка беше част от менюто за изминалия ми рожден ден. Нищо, че не се получи фокача, пак си беше вкусна.



Продукти:

200 мл. вода
1/2 кубче мая
1 равна ч.л. сол
4с.л. олио или зехтин
1 с.л. захар
3 ч.ч. брашно
маслини
сирене


СТЪПКИ:

1. В леко затоплената вода объркваме 1 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Оставяме да втаса /да шупне/.
2. В купа си пресяваме брашното, правим си кладенче, в което изсипваме втасалата мая, добавяме олиото, солта и замесваме меко тесто. Оформяме го на топка и оставяме на топло да втаса.
3. Втасалото тесто местим в тавичка /по-широка, ако все пак искаме да придобие вид на фокача/, покрита с хартия за печене и сръце приплескваме за да изпълни тавчката.
4. На повърхността с ръце и с леко притискане слагаме навсякъде от сиренето и нарязани маслини.
5. Отново оставяме да втаса. Намазваме с олио /с четка/ питката и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса.
6. Когато се опече1 като извадим от фурната, отново намазваме с чисто масло, за да не стане кората прекалено корава, и покриваме с кърпа.





Хапнете я докато е още топла и направо чупете с ръце.
Да ви е сладко!!!


26 декември 2018 г.

Банички с риба тон

Нетипично може би за някои, но тези от вас които обичат риба и рибни продукти съветвам да опитат!! Пък после може и да споделят :)
Още повече, че тези банички са специални за мен!
С тях и специалната ми чаша, денят ми започна празнично, усмихнато, вълнуващо и неповторимо!! Днес ставам с една година по-голяма, хаха може би и по-мъдра, но детското в мен живее все още!!
Моите любими хора успяха за поредна година да ме изненадат с оригинални и чудесни подаръци, но най-важното за мен е да знам че всички са добре и са до мен!! По-голямо щастие и богатство от това няма! По-голям подарък от този няма!!
А денят ми беше пъстър, щур, весел и незабравим!!! 
За това и чак сега успях да споделя закуската ни, а останалото ще запазя за друг път!!


 Тези банички не  изискват никакво усилие и много време. 
Не знам защо ми хрумна идеята за този пълнеж, но е факт!!

Продукти:

Кори за баница
риба тон /консерва/
олио


СТЪПКИ:


1.Разгъвате корите за баница. По ширина разделяте на четири равни ленти, и режете по дължина.
2. В единият край на всяка слагате малко от риба тон консерва, и загъвате по две кори като триъгълна баничка.
3.Нареждате баничките в тава покрита с хартия за печене, намазвате ги отгоре с помоща на четка с мазнина /олио/ и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар.


Бързо, лесно и вкусно, опитайте!!

А ние продължаваме да се веселим!! Наздраве приятели!


24 декември 2018 г.

Пържени банички с извара

Предполагам за Бъдни вечер всеки очаква днес подходяща публикация за постно ястие. 
Аз пък ще ви изненадам с едни пържени банички, които направих за закуска!
Ако имате възможност е хубаво да спазвате постите. Аз също имам голямо желание, но така и не ми се получава. Разбира се, тази вечер всички ястия на трапезата ни ще са постни. 
Но сега ще ви покажа триъгълните ми банички, които изпържих за по-бързо, отколкото да пека цяла баница във фурната. Калорично е разбира се доста повече, но пък много рядко си позволяваме това. 


Продукти:

пакет кори за баница - 400г.
2 яйца
извара или сирене - около 200г.
олио за пържене


СТЪПКИ:

1. Разгъваме корите за баница. По дължина разрязване на две равни половини. 
2. За една баничка използвам по два листа от разрязаните кори. В купичка разбивам яйцата с изварата и малко сол.
3. В единият край на корите слагам от плънката и започвам да навивам на триъгълник.
4. Пържа баничките в тефлонов тиган с мазнина до златист загар и от двете страни.
5. Изваждам върху домакинска хартия или салфетка, за да се отнеме излишната мазнина.





Хапнете ги, докато са още топли!

23 декември 2018 г.

Постни лозови сарми с домати

Преди седмица правих тези сарми, но ги споделям сега защото са подходящи за трапезата на Бъдни вечер. Лозови, зелеви, постни или не, сармите са едно от любимите ястия у дома!
Още преди години, една от първите ми публикации беше именно за постни лозови сарми на фурна. Тази година споделих рецепта за сарми с лапад, но тъй като всеки знае как се готвят и с какво му е най-вкусно да са сармите, много от сармите които съм правила не съм споделяла. В плънката може да сложите праз вместо лук, да добавите гъби, маслини, с пилешко или свинско месце и още и още различни варианти за пълнеж. Това лято бях решила да направя и сарми с листа от липа, но така и не се престраших. Но да се върнем към днешното ми предложение.
Пълнежът е постен, с много домати-домашна консерва, от мама. Тя прави уникални консерви, туршии, компоти и сладка. Всичко на мама е най-вкусно! И тук да вмъкна, тъй като стана въпрос за нея, днес тя ми е рожденичка, и пожелавам да ми е много, много здрава и още дълги години да е покрай мен и всички, които я обичаме. Днес не мога да си я гушна, живеем в различни градове, но мислено и в сърцето ми мама е винаги до мен - обичам те мамо!!!
Та с доматите консерва на мама тези сарми просто са уникални на вкус. Лозовите листа са също от нея консервирани в буркан. Тъй като по това време на годината няма пресни и  ако не сте си направили в буркани, набавете си от магазина такива.


Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
домати цели или нарязани -консерва около 2 ч.ч. 
сол, черен и червен пипер, чубрица
олио

Тази плънка е достатъчна за около 30 бр. средно големи лозови листа.

Стъпки:

1. Измиваме добре ориза, и заедно със ситно нарязания лук и морков запържваме с 3-4 с.л. олио.
2. Добавяме доматите и подправките на вкус и готвим до омекване и набъбване на ориза. Ако е необходимо, можете да добавите малко вода.
3. С готовата смес загъваме една по една лозови сарми, като във всяко листо слагаме по 1 с.л.
4. Нареждаме една до друга сармичките в намазнена тавичка. Доливаме вода, която стига до средата на сармите и печем в предварително зарята фурна на 180 градуса до поемане на водата от сармите.


Постно, лесно, но страшно вкусно!!

 Опитайте!!


22 декември 2018 г.

Бисквитено триъгълно руло

Съвсем обикновено бисквитено руло, но оформено като къщичка и накрая и като елхичка :)
Ако обичате бисквитените десерти, ето идейка и от мен!



Честно да ви кажа, този път правих на око всичко, както в повечето случаи правя всички бисквитени десерти :) Но ми се получават :)

В две отделни купи начупих на малки парченца по два пакета, съответно обикновени и какаови чаени бисквити /по 370г. и двата пакета, така пише на опаковката/. 
Към обикновените добавих 1 пакетче от 150 г. кокосови стърготини, масло около 1/2 пак. /от 125г./, около 1/2 ч.ч. пудра захар, но може и кристална, около 100 мл. прясно мляко /при липса можете да заместите с вода/, и всичко обърквам добре до хомогенна смес.
Към какаовите бисквити добавям 1/2 ч.ч. пудра захар или кристална, масло около 1/2 пак. /от 125г./, около 100 мл. прясно мляко /при липса можете да заместите отново  с вода/, и около 100 г. тъмни стафиди. Отново обърквам добре до хомогенна смес.

В зависимост от това с какво място разполагате във фризера, можете да направите няколко по-малки рула. Вземате си фолио и върху него разстилате от кафявата бисквитена смес с дебелина около 0.3 см., върху нея съответно разстилате внимателно от другата бисквитена смес с кокосовите стърготини. Навивате внимателно на руло, и  оформяте с ръце и триъгълника. Оставяме във фризера да стегне и преди поднасяне можете да поръсите с пудра захар, някакъв топинг или сироп, подходящ за такова руло или каквото ви дойде наум и с каквото разполагате в момента разбира се.
За другото руло можете да сложите първо от бисквитената смес с кокосовите стърготини, а отгоре разстилате от какаовата бисквитена смес.
Аз направих и от двете, но снимах само това, което виждате, защото реших да го споделя в последния момент, преди лакомниците да са изяли и последните парчета!!



Не е нищо особено, но пък внася празнично настроение!!


18 декември 2018 г.

Леки бисквити

Коледният дух на наближаващите коледни  и новогодишни празници се усеща навсякъде около нас, в дома ни, по приказните украси на улици и магазини, дори на работното ни място! Домашните работилнички за коледни бисквити отвориха врати и мириса на канела се усеща навсякъде!! Всеки влага старание и любов да направи най-вкусните и най-красивите бисквити и сладки. Настроението е приповдигнато и ставаме по-добри по това време на годината. Искаме да зарадваме любимите си хора с най-прекрасните подаръци. Но най-ценният подарък е самото присъствие на любимите ни хора до нас и да са здрави! Подарете сърцето си, усмивката си, присъствието си, обичта си! Направете вкусни бисквити или нарисувайте картичка! Няма нищо по-ценно от това, защото то оставя траен спомен, а материалните неща са преходни. Подарете най-щастливата Коледа на своите близки, като бъдете заедно с тях!!
А аз ви подарявам моите най-обикновени бисквити, но от сърце!!


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио или масло
1 бакпулвер
брашно - около 3-4  ч.ч.

пудра захар за поръсване

СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме захарта с олиото /маслото/, след което прибавяме последователно яйцата, бакпулвера и брашно за средно твърдо тесто.
2. Разточваме тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 1 см. и изрязваме с чаша или формички бисквитите.
3. По желание можете да ги поръсите с натрошени орехи, бадеми или други ядки. 
4. Печем бисквитите в умерена фурна до лек загар. 
Като поизстинат ги поръсваме с пудра захар по желание.
Лесни и леки бисквити! 

Щастие са ето тези картички, нарисувани от  малката ми дъщеря!!





17 декември 2018 г.

Чийзкейк с кисело мляко и райски ябълки

            Простичките неща са най-вкусни!! За пореден път се уверих с този уникален на вкус чийзкейк. 
           Обичам лесните рецепти и предполагам сте забелязали това за времето от пет години, от както съществува блога ми. 
            Да направя този чийзкейк ми хрумна съвсем спонтанно, когато видях няколко узрели райски ябълки в панера на плота в кухнята. Веднага се сетих за един пакет бишкоти, които чакаха реда си и чийзкейка в главата ми беше сглобен :)
             Лошата светлина ми попречи да направя по-сполучливи снимки, но от близо 50-60 кадъра :) успях да избера най-добрите!! Десертът си заслужава!!!



Продукти:

Първи блат:

200 г. бишкоти
1/2 пак. чисто масло
1/2 ч.ч. пудра захар /или кристална/
1/2 ч.ч смлени орехи 
100 мл. прясно мляко

Втори блат:

2 кисели млека от 400 г.
1 ч.ч. захар
2 пак.желатин

Трети блат:

7-8 средно големи райски ябълки
1 пак. желатин

За украса: Плодове по избор - в случай киви, кокосови стърготини и др.

СТЪПКИ:

1. За първият блат: В купа си натрошаваме бишкотите, към които добавяме размекнатото чисто масло, захарта и прясното мляко. Объркваме добре и добавяме орехите и отново разбъркваме сместта.
Във форма с падащо дъно, поставяме фолио по дъното и стените. 
Прехвърляме сместта с бишкотите във формата и с ръце разпределяме навсякъде по дъното, като притискаме леко. Оставяме формата на студено в хладилника за час да стегне.
2. За вторият блат: В купа смесваме киселите млека със захарта и разбъркваме добре. 
В чаша изсипваме двете пакетчета желатин и добавяме 100 мл. вода и разбъркваме. Когато набъбне желатина, поставяме за секунди в микровълновата фурна, за да се разтопи. Добавяме го към киселото мляко и отново разбъркваме.
Тази смес изсипваме внимателно върху вече стегналия първи блат от бишкоти.
Отново връщаме на студено в хладилника, докато стегне втория блат, за час, час и половина.
3. За третият блат: С лъжичка изгребваме вътрешната част, без кората на добре узрели райски ябълки. Към тях добавяме 1 пак. желатин, смесен със 100 мл. вода и разтопен след това в микровълновата. Объркваме добре и изсипваме върху стегналия втори блат от кисело мляко.
Отново за последен път връщаме на студено в хладилника за час, за да стегне.
4. Внимателно махаме ринга от формата с падащо дъно и украсяваме по желание с плодове.


Лесен, лек и уникален на вкус десерт!!! 



6 декември 2018 г.

Пита "Шаран"



Николай Мирликийск
     Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и брокерите.
        Празникът се отбелязва на 6 декември. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.
      Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран  с орехи.
    Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“.
        Кой е Свети Никола!?
    На 6 декември Българската Православна Църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр.Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.
       В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).
    В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.
   Надявам се, не съм ви оттегчила с предисловието, но е хубаво да си припомним и знаем!!
       По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целият ден.  На този ден задължително се приготвя ястие с риба, обреден хляб, варена царевица, жито и др. 
       Тази година шарана го направих на фурна, без пълнеж, овкусен само с олио, сол и лимонов сок. Гарнитурата към него бяха сварени картофки. 
      Питката почти заприлича на риба, и по точно шаран :) /такава беше идеята/, постарах се доста за което, но след като втаса вече се беше надул доста :). И все пак, важна е идеята, изпълнението почти беше добро хаха, а вкуса разбира се е най-важен в случая!!
       Ароматът на топла питка, че и с пълнеж от сиренце и саламче, беше най-хубавото на трапезата ни на Никулден, както и шарана разбира се!!