9 май 2018 г.

Сарми с лапад и кайма на фурна

Не ги подценявайте, защото са много вкусни, на фурна, под капак, с кайма, постни, със сос, без сос, с кисело мляко, с подправки по ваш вкус, тези сарми си заслужават.
Аз си признавам, че за пръв път правя такива, и няма да е за последен. И всеки път според продуктите, с които разполагате у дома, вкусът им ще бъде различен, но винаги изключителен!!
Първите ми сарми с лапад реших да не са постни, но и дори да бяха такива, пак биха се одобрили у дома.



Много ми е трудно да дам точно количество на продуктите, които слагам, когато приготвям каквито и да е сарми. Всичко е на око и по мой вкус. Но въпреки това, ще се постарая да дам количество на продуктите за днешните ми сарми, въпреки че вариантите за самите продукти са много.



Продукти:




около 40 листа от лапад

връзка зелен лук /може и кромид лук/
1 ч.ч. ориз
около 100-150 мл. олио
300-350 г. кайма
1 морков
магданоз, джоджен, сол, черен и червен пипер
домати от консерва или доматено пюре



СТЪПКИ:


1. Особеното на листата на лапада е, че са много нежни и не искат продължителна топлинна обработка. Измиваме ги добре, отрязваме стърчащите дръжки, а ако са по-дебели  ги изрязваме внимателно, като се стараем листото да остане цяло. Във вряща  подсолена вода, за около 15-20 секунди, но не повече, бланшираме /попарваме/ листата от лапад, за да може да са достатъчно меки, за да завием хубави сарми, но не и толкова, че да се разкъсват.
Ако нямате това време, за топването във вряща вода, може да ги завивате и така, но ще е по-трудно оформянето на сармите.
2. Приготвяме си сместа за сармите като в подходящ съд запържваме нарязаните на дребно пресен лук и морков. Добавяме каймата, ориза, и разбъркваме отново. Позапържваме и сипваме около една чаена чаша вода. Добавяме подправки на вкус, по желание и доматено пюре или домати от консерва. Бъркаме сместа и ако е нужно досипваме малко вода, до набъбването на ориза, но не и до неговото сваряване.
3. Листата вече са поизстинали и готови за навиване на сармички.
4. В широката част на всяко листо слагаме по 1 с.л. от сместа, затваряме от двете страни, за да се задържи плънката и навиваме на стегната сармичка. Така използваме цялата смес.
Ако случайно сместа за сармите се окаже в повече, а листа вече няма, плънката запичаме при сармите.
5. В намаслена тавичка подреждаме сармите една до друга, ако  е останала смес, както при мен в случая, изсипваме до сармите в единия край. Наливаме топла вода /може и студена/ до средата на сармите и запичаме във фурната на 180-200 градуса  до готовност.



Готовите сарми консумираме според вкуса, топли или студени, със или без кисело мляко, или с любимия ви сос, който да подхожда в случая на сармите.





1 коментар:

  1. Вили,
    всяка пролет правя сарми - с лапад, с липови и лозови листа, с манголд.Много вкусни и полезни за пролетно - летния сезон.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване