30 април 2020 г.

Лесна торта с домашен крем

... и декорация от домашни целувки. Е, малко не ми се получиха този път, но нямах време за поправка, а и така по-неглиже и не чак до толкова идеални си ми харесаха повече. 
Та бързам да си поместя тази тортичка в публикациите ми за месец април, защото макар и толкова обикновена и семпла, тя ми е скъпа. Защото я направих за 17-я рожден ден на нашето порастнало момиче. Да ви кажа честно, бяхме решили за улеснение да си купим готова, но реших, че малката домашна тортичка е по-специална от всяка друга в случая. И тъй като не си падам по сложните торти, както винаги замислена в движение и направена така набързо се получи и този път. Но това е моята тортичка за моето момиче, и точно това я прави СПЕЦИАЛНА, като самата нея!


Продукти:

за блата-
4 броя яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
40 мл. олио

за крема-
250 мл.  прясно мляко
2 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
4 с.л. брашно
50 г. масло

СТЪПКИ:

1. Разбиваме яйцата с миксер почти до побеляване и тогава прибавяме захарта. Следват олиото, пресятото брашно с бакпулвера /като при добавянето на брашното разбъркваме с шпатула/.
2. Изсипваме кексовото тесто  във форма за торта с подвижно дъно (с диаметър от 24 см.), застлана с хартия за печене. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка в средата за около 40 минути. Печем на включен долен реотан почти до края на печенето. В последните 5-10 мин. се включват и двата реотана.
3. Изстиналия блат разрязваме на два или три блата /в моя случай са два/.
4. Приготвяме крема - смесваме млякото и захарта в метален съд и го поставете на бавен огън да заври. Отделно разбиваме жълтъците, добавяме брашното и малка част от млякото. Разбъркваме до еднородна гладка смес. Прибавяме сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане към млякото и бъркаме докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и добавяме маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно и усвои от крема.
5. Сглобяваме тортата във формата, като на дъното слагаме единия блат и леко сиропираме с прясно мляко, покриваме с 1/2 от крема и внимателно поставяме отгоре втория блат. Отново сиропираме леко блата с прясно мляко и покриваме с останалата 1/2 от крема.
Украсяваме тортата с домашни целувки, които си правим от двата останали белтъка.


Лесна, съвсем обикновена, но най-специалната торта!




26 април 2020 г.

Баница с газирана вода

Винаги сполучлива и пухкава, че и вкусна.
Можете да използвате сирене или извара, според вкуса и предпочитанията.



Продуктите и начин на приготвяне може да видите и от тук, същата баница /с кори от 500г. този път/, но тази я направих като на всеки две кори поръсвах със сирене и с малко олио. Завърших с две кори, нарязах баницата, по разрезите полях с малко олио и накрая залях със смес от 5 яйца и 500 мл.  газирана вода. Изчаках около 10 - 15 минути баницата да си поеме сместа и я опекох в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто.


Продукти:

1 пакет кори за баница - 500гр.
350 гр. сирене
200 гр. масло или олио

за заливката:
5 яйца
500 мл. газирана вода


СТЪПКИ:


1. В намазнена тавичка слагаме два листа от корите, поръсваме ги с малко мазнина и със сирене. Отгоре слагаме два нови листа от корите и отново поръсваме с мазнина и със сирене.
2. Така процедираме с останалите листи от корите за баница, като завършваме с дма листа.
3. Нарязваме баницата на парчета и поливаме по разрезите на баницата с разтопеното масло или олио навсякъде.
5. Смесваме разбитите яйца с газираната вода и заливаме баницата с тази смес.
6. Изчакваме около 15-ина минути да поеме баницата хубаво сместа.
7. Печем в предварително загрята фурна на 200-250 градуса до готовност.
8. След като опечем баницата, изваждаме я от фурната и я покриваме с кърпа за 10-15 минутки. Или за да е по-пухкава я обръщаме върху две панички за същото време.



Хапнете си я още топла, да ви е сладко!!

22 април 2020 г.

Прясно зеле с лютеница и пилешки бутчета

Разбира се, че това е елементарно ястие, всеки би се справил в кухнята, нооо може пък и да има такива дето търсят точно това :)  Пък и зелето беше толкова вкусно, че не се сдържах, да го увековеча и тук :)
От мама съм се научила зелето да го посварявам почти до готовност, след което го мятам във фурната. Наистина става вкусно, но така цапам повече съдове, отколкото да го сложа във фурната и да забравя за него поне за час.
Дали от зелето, но съм 100 % сигурна, че зависи и от него, накрая всички си облизахме пръстите.


Точни количества на продуктите няма как да дам за едно такова ястие. Това са типичните домашни манджички, които се правят с продукти на око, на вкус, ами това им е магията!!
Но в случая ще се опитам да го направя!

Продукти:

прясна зелка - 1 средно голяма
моркови - 2 малки
домати /пресни, от консерва или лютеница/ - 200 г.
олио - 100 мл.
подправки на вкус - сол, черен и червен пипер, дафинов лист
пилешки бутчета - 2 броя
пресен магданоз


СТЪПКИ:


1. Прясното зеле го почистваме от външните листа, и нарязваме на ивици върху дървена дъска с удобен нож. 
2. Слагаме зелето в тавичката, в която ще го готвим. Добавяме сол на вкус и хубаво го намачкваме с ръце. Прибавяме червен и черен пипер на вкус, олио и отново объркваме.
След това прибавяме морковите /почистени и нарязани на малки кубчета/ и доматите, може да са пресни /настъргани на ренде/, от консерва или лютеница и отново объркваме зелето. В моя случай е с лютеница и може би за това вкусът на зелето стана вълшебен.
Но ако използвате лютеница, тогава може да сложите много малко  сол, тъй като тя е достатъчно овкусена. 
3. Подготвяме си пилешките бутчета - почистени и измити и разполовени на две или цели. Слагаме ги в тавичката при зелето. Доливаме малко водичка /около 1ч.ч. и при необходимост в процеса на готвене прибавяме още/. Обливаме с водичката от зелето и пилешките бутчета. На места в зелето слагаме малки парчета дафинов лист  /3-4 бр./.
4. Слагаме зелето в предварително затоплена фурна на 180 градуса и готвим до готовност на месото и зелето. Докато се готви, опитваме зелето дали се е сготвило и разбъркваме от време на време. Ако водата се е изпарила, а зелето не е готово, доливаме.



Елементарно, но пък много вкусно, поднасяме с нарязан върху ястието пресен магданоз.


13 април 2020 г.

Торта с бишкоти, малини и сметаново-целувчен крем

Идеята дойде внезапно. 
За сладкиша с ябълки  бях размразила кутия малини, която мама ми донесе миналото лято.
Имах сметана, имах белтъци ... видях един пакет бишкоти ... ами тя готова тортичката.
Оставаше само да действам.
Знаете, че не правя сложни торти, по-обикновени са моите, 
но пък са вкусни!


Продукти:

пакет бишкоти - 12 броя
малини /замразени/ - 300 г.
следкарска сметана - 200 мл.
2 белтъка 
1 ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко за потапяне на бишкотите
за украса - плодове 


СТЪПКИ:

1. Първо си прогитвяме крема за тортата. Разбиваме сладкарската сметана в купа. В друга суха купа слагаме белтъците, с миксер започваме да ги разбиваме и постепенно до стената на купата изсипваме захарта, и разбиваме, докато получим целувчен крем. Смесваме внимателно сметаната и целувчения крем и объркваме с дървена лъжица.
1. За тортичката използвах форма за торта с падащо дъно с диаметър 20 см., дъното на която обвих с алуминиево фолио /може и с прозрачно домакинско фолио/. Всяка бишкота потапям за кратко в прясното мляко и подреждам на дъното на формата.
2. Бишкотите покриваме с половината от крема,


 върху него подреждаме малините, 



а върху тях останалата част от крема.

4. Прибираме в хладилника за поне час, за да стегне. Внимателно махаме ринга и украсяваме с пресни плодове /с каквито разполагате в момента/. 


Съвсем обикновена, лесна, но и вкусна!


12 април 2020 г.

Сладкиш с ябълки

Сладкишът ми за прекрасния празник Цветница и моят имен ден! 
С розичка от крем върху всяко парче за разкош!!
Слънчев и зареждащ за мен ден, изпълнен с много усмивки, изненади и обич!
В блога имам няколко рецепти за сладкиши с ябълки, но точно такъв нямам. Този си е точно импровизация и бях с леки притеснения.


Продукти:

3 яйца + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко 
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
2 следно големи ябълки

за розичките:
сладкарска сметана - 100 мл.
целувчен крем / 1 белтък + 1/2 ч.ч. захар/


СТЪПКИ:

1. В купа чукваме яйцата и двата жълтъка, добавяме захарта и разбиваме добре с миксер, с телена бъркалка или с вилица. Добавяме олиото и прясното мляко и отново разбъркваме всичко.
2. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и добавяме към сместа. Объркваме всичко добре до хомогенна смес.
3. Измиваме ябълките, почистваме ги и настъргваме на едро ренде. Прибавяме ги към кексовата смес и внимателно объркваме.
3. В кексова форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене, изсипваме кексовата смес.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
5. Изваждаме сладкиша върху решетка да се охлади. Нарязваме на квадратни или правоъгълни парчета.
6. Правим си крема за розичките - разбиваме сладкарската сметана в купа. В друга суха купа слагаме белтъка, с миксер започваме да го разбиваме и постепенно до стената на купата изсипваме захарта, и разбиваме, докато получим целувчен крем. Смесваме внимателно сметаната и целувчения крем и объркваме с дървена лъжица. С шприц върху всяко парче от сладкиша оформяме розичка, 


а аз добавих малинка за разкош и листенце от мента!



Да ви е сладко и усмихнато!



А това са красотички от градината на мама, един виртуален за мен букет /с благодарности към кака, че ми направи тези снимки/




Всяка година на Цветница мама ми подаряваше цветя от тази градина. Вече няколко години съм далеч от любимите ми хора и тази градинка, липсват ми ужасно, но са винаги в сърцето ми...

11 април 2020 г.

Постен портокалов кекс

Седенето у дома не ни се отразява много добре на фигурата, нооо трябва да се готви и да се хапва :)
Пожелавам ви да сте здрави и спокойни, нещата ще си дойдат на място рано или късно. Въпреки трудностите, въпреки безизходицата понякога или оставането без работа, както се случи и при мен по време на тази пандемия ... аз вярвам, че е трябвало да се случи така. И след всичко лошо и неприятно, идва хубавото и приятното, просто е трябвало да минем по този път...
Но да се върна към днешната публикация, едно постно портокалово кексче.
Рецептата ми попадна някъде из интернет пространството, като от мен добавих единствено любимото ми маково семе. Имах едни мини портокали в къщи, които по-скоро наподобяваха лимони, едни такива кисели ... но пък реших, че са идеални за моето кексче. Просто трябваше да добавя малко повече захар. 



Продукти:

1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 щипка сол
1 к.л. сода за хляб
3/4 ч.ч захар
1 ч.ч. пресен портокалов сок
1/3 ч.ч. олио
1 с.л бял оцет ( ябълков)
кората от 1 портокал - настъргана
1 ванилия
маково семе - 2 -3 с.л.

за глазурата:
2 с.л портокалов сок +пудра захар
стафиди за украса - по желание



СТЪПКИ:


1. В голяма купа изсипваме пресятото брашно заедно със содата и солта.
2. В друга купа смесваме захарта, портокаловия сок, олиото, настъргана кора, ванилията и оцета.
3. Разбиваме с тел, с миксер или вилица сместа докато се стопи захарта и изсипваме в купата с брашното. Добавяме и маковото семе и разбъркваме всичко до еднородна смес. Ако не обичате семена от мак, просто не ги добавяйте.
4. Изсипваме във форма за кекс (намаслена или покрита с хартия за печене) и печем около 40 минути до златист загар на 170 - 180 градуса, като проверяваме с дървен шиш дали се е опекъл.

5. Изчакваме да се охлади и намазваме с портокаловата глазура, като за нея разбъркваме портокаловия сок с толкова пудра захар, колкото да се получи гъста кашичка.



 Отгоре по желание слагаме стафиди.



6 април 2020 г.

Бисквитено руло с шипков мармалад и пълнеж


Най-лесните и най-бързите десерти са тези с бисквити. 

Несъмнено и най-вкусните.
Това руло с пълнеж от фурми, банан, кокосови стърготини  и още нещо, несъмнено спада към тях.
Ха-ха честно да ви кажа, направо се изморих докато пишех публикацията. Хем лесно, обаче докато го обясниш хаха, ето за това все отлагах да я напиша. Ми голям зор :)
Но рулото си заслужава!!




Продукти:

бисквити ЕТI- какаови 24 бр. и маслени 30 бр.
шипков мармалад - 250 г.
кокосови стърготини за поръска отгоре
прясно мляко за потапяне на бисквитите - около 150 мл.

за намазване на рулото отгоре - 
тахан халва - 50г.
прясно мляко - 2 с.л.
масло - 1 с.л.


за пълнежа-
15 бр. фурми
150 г. кокосови бели стърготини
5 маслени бисквити ЕТI
1 банан
50 г. чисто масло
100 г. пудра захар
50 мл. прясно мляко 


СТЪПКИ:

1. Първо си приготвяме пълнежа за рулото, като в купа изсипваме кокосовите стърготини, към тях добавяме нарязани на дребно фурми, банан и натрошените бисквити. Прибавяме и разтопеното масло, пудрата захар и прясното мляко. Объркваме всичко до хомогенна смес. 


2. За рулото - подреждаме три реда от маслените бисквити върху стреч фолио или алуминиево фолио като ги потапяме за кратко в студено прясно мляко. Намазваме с шипков мармалад.
3. Отгоре редим от какаовите бисквити, като също всяка потапяме в прясно мляко. Намазваме отново с мармалад.
4. Редуваме пак бели и пак какаови бисквити, но този път оставяме средния ред непокрит. Там слагаме пълнежа за рулото, разпределен равномерно навсякъде.


5. Внимателно с помоща на фолиото оформяме триъгълник, като с ръце повдигаме двата странични реда бисквити, за да се получи покривче или триъгълно руло.
6. Увиваме добре рулото и оставяме за поне два часа в хладилник.
7. Изваждаме рулото и го намазваме с крема от тахан халва. За него затопляме прясното мляко, в което добавяме натрошената халва и размекнатото масло. Тази смес я объркваме добре до хомогенна, може да изпозвате блендер.
8. Намазваме рулото навсякъде с получения крем и поръсваме с кокосови стърготини.
9. Връщаме в хладилника за около 30 минути.





Режем на парчета и си хапваме сладко!!



4 април 2020 г.

Сладкиш с локум и маково семе

Маковото семе е едно от любимите ми семена, които използвам по различен начин.
Ето тук може да прочетете повече за всички ползи на маковото семе!
Обичам да прибавям маково семе в кексчета и сладкиши, за това реших да направя един бърз сладкиш с локум и маково семе.


Необходими продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио
1 ч.л. сода
1 ванилия
1 кутия обикновен локум /цветен/
около 2 ч.ч. брашно
50 г. грис
50 г. маково семе

СТЪПКИ:

1. Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме киселото мляко, предварително смесено със содата. 
2. Последователно добавяме олиото, ванилията, пресятото брашно, гриса и разбъркваме добре до хомогенна смес.
3. Прибавяме и маковото семе, като може да добавите и повече ако обичате тези семена.
4. Изсипваме полученото тесто в тавичка покрита с хартия за печене.
5. Нарязваме всяко парче локум на 3-4 малки парчета и покриваме кексовата смес с тях, като леко ги натискаме.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 40-45 минути до суха клечка.

По желание готовият сладкиш може да се поръси с пудра захар.




3 април 2020 г.

Кексчета с тахан халва

Докато правех бисквитената тортичка с крем от сметана и тахан халва, реших че халвата ще пасва идеално и в едни кексчета. 
Речено - сторено, а ето и резултата :)



Продукти:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/2 пак. бакпулвер или 1 равна ч.л.  хлебна сода
ванилия
около 150 г. тахан халва
масло 1 с.л.
прясно мляко - 5 с.л.

пудра захар за поръсване 


СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме  яйцето със захарта. Добавяме олиото, киселото мляко с угасената в него сода или бакпулвер и ванилията.
2. Започваме да добавяме брашното и объркваме до еднородна смес.
3. Затопляме прясното мляко, в което добавяме натрошената халва и размекнатото масло. Тази смес я объркваме добре до хомогенна, аз си помогнах с пасатор. Прибавяме към кексовата смес и объркваме отново добре.
4. Във форми за мъфини или кексчета поставяме хартиени капсули и пълним с кексовата смес, но не до горе.
5. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.


По желание поръсваме с пудра захар!

Паниран карфиол

Карфиолът често се смята за една от най-здравите храни на земята – и има основателна причина. С богатата си доставка на фитохимикали, благоприятстващи здравето, високото ниво на противовъзпалителни средства и способността да се предотврати рак, сърдечни заболявания, мозъчни заболявания и дори наддаване на тегло – изглежда, че няма много неща, които карфиолът не може да направи.
Ето тук може да прочетете ползите от този зеленчук!
У дома си го хапваме на салата суров, направен на туршийка ммм, или паниран. Рецепта за паниран карфиол в блога съм поствала преди няколко години, но панировката е с бира. Този път е малко по-различна, но всички си облизахме пръстите :)


Необходими продукти:

1 по-голяма глава карфиол
мазнина за пържене
2-3 бр. яйца
3-4 с.л. прясно мляко
брашно
галета
сол
магданоз, пресен лук, лимон

СТЪПКИ:

1. Почистваме  карфиола и го измиваме. Накъсваме на розички и варим в подсолена вода около 5 минути. Обичаме леко да ни хрупа, но ако вие не обичате, варете около 8-10 минути. Отцеждаме парчетата карфиол.
2. Приготвяме си палачинково тесто, приготвено от яйцата, прясно­то мляко, брашно и сол.
3. Всяко парче карфиол потапяме в приготвената палачинкова сме, овалваме в галета и пържим в гореща мазнина до светложълто оцветяване. 
4. Изваждаме и отцеждаме върху кухненска хартия или салфетки.
5. При сервиране поръсваме с пресен магданоз и пресен лук по желание + парче лимон :)