3 октомври 2020 г.

Баница с извара и чубрица

Баници, банички, полубаници и разни от рода правя често. Понякога си правя и експерименти хаха, но после или обирам лаврите или си ям аз накрая всичко :)  

Този път си мислех, че ще си хапна за закуска сама баничка, и не се постарах особено. Прецених, че по-малка тавичка ще ми дойде добре, но сметките ми излязоха криви!! 

Децата ме поздравиха и попитаха с какво е тази баница, та е толкова вкусна!! И нали се сещате, че както си бях решила да си я изям сама, така и не стигна. А то, нищо особено - извара, яйца, кори ... и малко чубрица, моята тайна съставка. Да си призная преди идеята да слагам чубрица в баницата не ми допадаше. Но когато опитах баничките на приятелката ми Ани, които малката ми дъщеря хареса много, е нямаше как. Направих и аз, първо като банички - имах шестица хаха, станаха чудесни! С благодарности към Ани, която ми разкри тайната на нейните вкусни банички!! 

Този път реших да редя в тавичка корите и по-набързо само с извара. Грешката ми беше, че използвах малка тавичка :)



Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.  
олио или чисто масло за намазване

за плънката- 

4 яйца
300 г. извара 
1/3 ч.ч. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол ако е необходимо
чубрица - около 20-30 г. /или според вкуса/

СТЪПКИ:

1. Приготвяме си плънката, като в подходяща купа си смесваме за целта всички съставки. Първо чукваме яйцата и ги разбиваме добре. Към тях прибавяме изварата, киселото мляко с шупналата в него сода, сол ако е необходимо и накрая чубрицата. Объркваме всичко добре до еднородна смес. 
2. Всеки лист от корите поръсваме с олио /или намазваме с масло с помоща на четка/. Слагаме от плънката по целия лист - 3-4 с.л. /но не твърде много/, завиваме на руло и редим в намазнена тавичка.
3. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница. 
4. Намазваме баницата с чисто масло или олио и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /златист загар/.



Препоръчвам ви да си я хапнете още топла, топличка :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар