10 януари 2021 г.

Супа от мерлуза

 Днес ще разнообразя с една рибна супичка 😀 Обожавам я, особено през лятото, на брега на морето, на някое приказно затънтено местенце...хаха и с една студена биричкааа, леле размечтах се 😄

И у дома си правя такава супичка, но не мога да докарам този вкус.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ...Мерлузата е всъщност хек. Основното в състава на хека са протеините. Холестеролът е наполовина по-малко, отколкото в постното месо. Рибата се усвоява много по-добре от човешкия организъм, в сравнение с останалите видове месо. Хекът е хищник, който живее в солени води, а размерът му е между 30 и 70 сантиметра. Основен плюс на рибата е бедното на мазнини месо, а в същото време то е много богато на протеини. Лесно се почиства от костите и е добър източник на здравословни хранителни вещества.

Консумирането на риба хек има немалко ползи и може да доведе до подобряването на състоянието при различни състояния. Ето и какви са свойствата и здравословните ползи от конкумацията на продукта: ускорява метаболитните процеси в организма; стабилизира кръвната захар; помага за регулирането на хормоните, особено тези на щитовидната жлеза; блокира възпроизвеждането на вредни бактерии в организма; повлиява положително състоянието на кожата и лигавиците; елиминира възпалителните процеси; укрепва имунитета и има антибактериални и антивирусни свойства; подобрява зрението; помага за възстановяване след физически или умствена преумора.

Разбира се, зимата особено няма как да намеря прясна мерлуза, а и по принцип обикновено се продава в замразена форма. По този начин неговите полезни качества са максимално запазени, от които има много. Но пък супичката така хубаво ни сгря 😀




Продукти:

1 риба мерлуза /около 500 г./

1-2 средно големи моркова

1 глава лук

стрък праз 

пресен девисил

черен пипер, сол

2-3 с.л. олио или зехтин

ориз по желание


СТЪПКИ:

1. В подходяща тенджера слагаме почистената и измита риба с 1 ч.л. сол и заливаме с вода, така че водата да покрива рибата напълно, и достатъчно количество, колкото искаме да е супата /но и не прекалено много/.

2. Варим рибата до пълно сваряване, след което я изваждаме с решетъчна лъжица, а бульона прецеждаме през цедка. Когато рибата поизстине я почистваме, ако са останали костици и я надребняваме.

3. Докато рибата се вари си приготвяме зеленчуците. Почистваме и измиваме морковите, лука, праза, и ги нарязваме на ситно.  Добавяме всички зеленчуци към прецедения бульон, олиото, и връщаме тенджерата на котлона. По желание измиваме няколко пъти шепа ориз /или да замените с картоф/, който също добавяме към зеленчуците.

4. Оставяме зеленчуците да поврат, докато се свари и ориза почти до готовност. Добавяме рибата, ситно нарязания девисил, черен пипер на вкус, и оставяме да поври още 10-ина минути.



Рибената супа се сервира задължително със ситно нарязан пресен магданоз /в моя случай нямах/ и  резен лимон!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар