1 януари 2018 г.

Баклава с кексова плънка


СУРВА, СУРВА, ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!


В СЪРЦАТА НИ ВИНАГИ ВЯРА И ЛЮБОВ ДА ИМА!



ДА Е ЗДРАВА И ЧЕСТИТА, ДА Е МИРНА, ПЛОДОВИТА!


ДА СМЕ ВСЕ ТЪЙ ВЕСЕЛИ, ЩАСТЛИВИ,

А ДНИТЕ НИ ДА СА БЛАГОЧЕСТИВИ!!

ДА НИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 2018 ГОДИНА!!!



След повече от година отсъствие, отново съм тук, с нещо сладичко и много познато!!
Винаги в навечерието на новата година баклавата е едно от задължителните неща, които присъстват на нашата трапеза. Този път реших да разнообразя, и вместо класическата баклава, която по нищо не отстъпва на всяка друга, приготвих същата, но с кексова плънка. За първи път правя и опитвам такава баклава, но ви уверявам че е страхотна на вкус и със сигурност ще я правя и за в бъдеще. За всички, които още не са опитвали от тази сладост, горещо я препоръчвам и днес ще ви покажа моята!!



Продукти:

1 пакет кори за баница

3 супени лъжици масло

2 супена лъжица олио


За плънката:

4 яйца

1 ч.ч. едро счукани орехи

1 1/2 ч.ч. пресято брашно

1 ч.ч. захар

2 равни ч.л. канела

1 бакпулвер

1/2 ч.ч. олио


За сиропа:



2 ч.ч. захар



3 ч.ч. вода


ванилия

по желание - настъргана кора от лимон, ромова есенция


СТЪПКИ:


1. Приготвяме си сиропа от водата и захарта, които се варят около 5 минути след като сиропа заври, а преди да се свали от котлона в него се поставя и ванилията, по желание добавяме след като изстине есенция ром или настъргана кора от лимон.
2. Разбиваме  яйцата и захарта на пяна, след което към тях се прибавят последователно канелата и олиото.
3. Постепенно се прибавя и пресятото заедно с бакпулвера брашно, орехите и всичко объркваме с лъжица добре до еднородна смес.
4. Отделно в малка купичка се смесват олиото и маслото, като маслото предварително внимателно се разтопява.
5. С мазнината с помоща на четка намазняваме тавичка с размер 28/25 сантиметра - тавата може да е правоъгълна или кръгла. Започваме да редим кори, като всяка се намазва поотделно с мазнина. Така нареждаме половината от тях, и отгоре изсипваме вече приготвената кексова плънка. 
6. Нареждаме останалата половина от корите, по същият начин както първата половина кори.
7. Нарязваме вече наредената баклава в желаната форма (ромбове, квадрати или триъгълници), с четка намазняваме навсякъде и слагаме да печем в предварително сгорещена фурна до готовност.
8. Изчакваме леко да поизстине и заливаме с изстиналия сироп. Ако обичате да е по-сочна баклавата можете да увеличите количеството на сиропа.






Толкова лесно и още по-вкусно!

Да ви е сладко!!!



2 коментара:

  1. Ха, Вили...Появи се също така внезапно, както внезапно изчезна:) Та чак и в рими прописа:))
    Да ти е Честита Новата Година!
    Бъдете и вие здрави и щастливи!
    От години правя подобна баклава, по рецепта на мама и много я обичаме. И тази година правих и от нея, и друг вид!
    Хайде, да си по-редовна тази година с публикациите!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е честита, мирна, здрава и благословена Новата 2018 година Вили ! Пожелавам ти тази година да списваш блога си по - редовно , защото твоето отсъствие определено ми липсва.Толкова хубави рецепти намерих в твоя блог.Дерзай, време за всичко се намира, независимо от ангажиментите.Любов, мир и благодат в твоето семейство !

    ОтговорИзтриване