СУРВА, СУРВА, ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!
В СЪРЦАТА НИ ВИНАГИ ВЯРА И ЛЮБОВ ДА ИМА!
ДА Е ЗДРАВА И ЧЕСТИТА, ДА Е МИРНА, ПЛОДОВИТА!
ДА СМЕ ВСЕ ТЪЙ ВЕСЕЛИ, ЩАСТЛИВИ,
А ДНИТЕ НИ ДА СА БЛАГОЧЕСТИВИ!!
ДА НИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 2018 ГОДИНА!!!
След повече от година отсъствие, отново съм тук, с нещо сладичко и много познато!!
Винаги в навечерието на новата година баклавата е едно от задължителните неща, които присъстват на нашата трапеза. Този път реших да разнообразя, и вместо класическата баклава, която по нищо не отстъпва на всяка друга, приготвих същата, но с кексова плънка. За първи път правя и опитвам такава баклава, но ви уверявам че е страхотна на вкус и със сигурност ще я правя и за в бъдеще. За всички, които още не са опитвали от тази сладост, горещо я препоръчвам и днес ще ви покажа моята!!
Продукти:
|
1 пакет кори за баница
3 супени лъжици масло 2 супена лъжица олио
За плънката:
4 яйца 1 ч.ч. едро счукани орехи 1 1/2 ч.ч. пресято брашно 1 ч.ч. захар 2 равни ч.л. канела 1 бакпулвер 1/2 ч.ч. олио
За сиропа:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
ванилия
по желание - настъргана кора от лимон, ромова есенция
СТЪПКИ: 1. Приготвяме си сиропа от водата и захарта, които се варят около 5 минути след като сиропа заври, а преди да се свали от котлона в него се поставя и ванилията, по желание добавяме след като изстине есенция ром или настъргана кора от лимон.
2. Разбиваме яйцата и захарта на пяна, след което към тях се прибавят последователно канелата и олиото.
3. Постепенно се прибавя и пресятото заедно с бакпулвера брашно, орехите и всичко объркваме с лъжица добре до еднородна смес.
4. Отделно в малка купичка се смесват олиото и маслото, като маслото предварително внимателно се разтопява.
5. С мазнината с помоща на четка намазняваме тавичка с размер 28/25 сантиметра - тавата може да е правоъгълна или кръгла. Започваме да редим кори, като всяка се намазва поотделно с мазнина. Така нареждаме половината от тях, и отгоре изсипваме вече приготвената кексова плънка.
6. Нареждаме останалата половина от корите, по същият начин както първата половина кори.
7. Нарязваме вече наредената баклава в желаната форма (ромбове, квадрати или триъгълници), с четка намазняваме навсякъде и слагаме да печем в предварително сгорещена фурна до готовност.
8. Изчакваме леко да поизстине и заливаме с изстиналия сироп. Ако обичате да е по-сочна баклавата можете да увеличите количеството на сиропа.
Толкова лесно и още по-вкусно!
Да ви е сладко!!! |
Ха, Вили...Появи се също така внезапно, както внезапно изчезна:) Та чак и в рими прописа:))
ОтговорИзтриванеДа ти е Честита Новата Година!
Бъдете и вие здрави и щастливи!
От години правя подобна баклава, по рецепта на мама и много я обичаме. И тази година правих и от нея, и друг вид!
Хайде, да си по-редовна тази година с публикациите!
Ха дано :) Много здраве и благоденствие, макар и с голямо закъснение Веси!!
ИзтриванеДа ти е честита, мирна, здрава и благословена Новата 2018 година Вили ! Пожелавам ти тази година да списваш блога си по - редовно , защото твоето отсъствие определено ми липсва.Толкова хубави рецепти намерих в твоя блог.Дерзай, време за всичко се намира, независимо от ангажиментите.Любов, мир и благодат в твоето семейство !
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за милите думи Ели!! Здраве, късмет и благоденствие на цялото семейство!!
Изтриване