Сладкото е по ваш избор, но да не е прекалено течно, защото ще се разтече със сигурност.
Дълго се чудех дали да споделя рецептата за тези кифлички. Не, че не бяха вкусни. Ама и снимките станаха едни, никакви.
Със сигурност се харесаха, защото за броени минути изчезнаха. И в крайна сметка се престраших да ги покажа и тук :))))
Интересното на тези кифлички е, че ги замесих не с вода, прясно или кисело мляко, ами с прясно изцеден сок от червен грейпфрут. Защо ли, ами така ми скимна :)))
Продукти:
за тестото -
3 яйца, от тях един жълтък за намазване на кифличките
100 г. захар
20 г. жива мая или 1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
180 мл. сок от червен грейпфрут
100 мл. вода
брашно за средно меко тесто
сладко по избор за пълнеж
пудра захар за поръсване на готовите кифлички
СТЪПКИ:
1.
В чаша затопляме водата и си разтваряме маята, заедно с 1 ч.л. захар и
1 ч.л. брашно и се оставя да втаса. Ако маята е суха, я добавяме към
пресятото брашно.
2.
В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и
правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме щипка
сол, водата с втасалата мая, олиото и сока от грейпфрут.
3.
Объркваме добре сместа и към нея постепенно започваме да добавяме от
брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 15-20
минути тестото да си почине.
4.
След което го разделяме на 6 топки, и всяка разточваме на тънък кръг.
Всеки кръг с остър нож или нож за пица, нарязваме на 16 триъгълника.
5. В широката част на всеки триъгълник поставяме от сладкото, и всеки триъгълник завиваме на кифличка.
6.
Готовите кифлички нареждаме в тава, покрита с хартия за печене.
Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък (заедно с
капки прясно мляко и олио) и поръсваме със захар по желание.
7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.
Готовите кифлички овалваме в пудра захар по желание, ако не сте ги поръсили преди печене с кристална захар.
Готовите кифлички овалваме в пудра захар по желание, ако не сте ги поръсили преди печене с кристална захар.
Страхотни кифлички.Как обичам да си хапвам такива вкусотийки. :) Не съм приготвяла тесто с грейпфрут,мерси за идеята Вили.Поздрави и хубава вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам Танче :) Идейката е простичка, но се получиха!!
ИзтриванеХубави почивни дни Танче!
Вили, ама как хубаво само ти е хрумнало! Сигурно са били много ароматни, че как иначе! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко. :)
П.П. И аз се чудя много на една рецепта - точно заради кофти снимки...
Тези хрумки са много бързи, стига да ти се мерне нещо пред погледа :) Ароматни чак толкова не, но си бяха вкусни!
ИзтриванеА за твоите рецепти с кофти снимки - ами ти нямаш такива Гери, хич не се чуди!
Поздрави!!
Интересна хрумка Вили, да замесиш тестото със сок от грейпфурт. Сигурно са се получили много ароматни кифлички!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Изчезнаха толкова бързо, че не усетих твърде този аромат Хриси!! Сигурна съм само, че са вкусни :)
ИзтриванеПоздрави!!!
Баба ми много често приготвяше кифлички ,Вили.Интересно предложение със сок от грейпфрут.Сигурно са се получили много, много вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
ммм бяха вкусни Ели :)
ИзтриванеПоздрави мила!
Чудесна идея, показваща че течността може да е различна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Проверено със сигурност Тили :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ама че хрумка, Вили, хареса ми!
ОтговорИзтриванеРадвам се Веси, благодаря ти :)
ИзтриванеСтрахотна идея, Вили!
ОтговорИзтриванеБраво, защо пък не..:)))
Нали!? Защо пък не, и аз така си казах!!
ИзтриванеПоздрави сърдечни Аля!