1 май 2020 г.

Ориз със зеленчуци и миди

Кое е това ястие, което не излиза скъпо, приготвя се бързо, достатъчно впечатляващо е за гости и въпреки това е лесно? Ако си мислите за миди – на прав път сте.Някои от нас си ги приготвят редовно, други се сещат за тях само край морския бряг. Но независимо къде се намирате, мидите са страхотно решение – дали за бърза и питателна вечеря през седмицата, или ястие, с което да блеснете пред приятелите.
Те са едни от най-богатите източници на витамини от група В (особено на В12), ценни минерали и протеини, което ги прави едни от най-здравословните храни, за които може да се сетите.
Освен това готвенето им отнема буквално минути – идеално за моментите, в които нямате никакво време за размотаване в кухнята. А резултатът винаги е зашеметяващ – особено ако следвате няколко съвета, така че винаги да приготвите перфектните миди.
Мидите носят онзи неповторим фин вкус и мирис на море, така че дори само да ги изсипете както са си в тенджера, пак ще са достатъчно вкусни. Но с няколко малки добавки резултатът ще е няколко нива по-нагоре.
Задушете малко сладък лук и скилидка чесън в малко зехтин, преди да добавите мидите, така че да създадете основа за невероятно изкусителен сос.
В далечната 2015 година :)  имам една рецепта за миди пане.
Днес обаче мидите приготвих с ориз и зеленчуци, съвсем обикновено, но уникално на вкус!!
Не правя реклама, но продуктите с марка PANINO са № 1 за мен!!
И съм сигурна, че уникалния вкус на това ястие се дължи точно на ориз PANINO.


Продукти:
Ориз PANINO
зелена и червена чушка /пипер/
морков
сладка царевица /замразена или от консерва/
маслини
олио
миди 
подправки на вкус - черен пипер, сол
за украса - пресен магданоз и лимон
Количеството на продуктите е според тавичката, в която ще приготвяте ястието, а мидите 1 кг. /а може и повечко/
СТЪПКИ:
1. Почистете добре варовика и другите налепи по черупките. За целта използвайте твърда четка. Мидите имат бисуфурна нишка, наричат я още мустачки или брада, с които се закрепват за въжетата, около които растат. Тя трябва да се отскубне, като се внимава при това действие да не се извади цялата мида.
Важно за мидите е да не се готвят дълго време. Те съдържат витамин C, който при по-дълга топлинна обработка изчезва. За да запазят и полезните си свойства не гответе мидите повече от 20 минути.
Почистените миди задушаваме заедно с няколко скилидки чесън, бяло вино и масло., или само във вода, която трябва да е на нивото на мидите в съда, в който ги готвим. От време на време мидите в тенджерата се раздрусват, за да се разбъркат добре. Около 4-5 минути ще са им достатъчни, за да се отворят. След като мидите са се отворили, вземете лъжица и ги разбъркайте както са в тенджерата – ако видите някоя неотворена, я изхвърлете. Почистете от черупките и отделете ядките.
2. Измиваме си ориза. В тавичката, в която ще приготвяме ястието, нарязваме на кубчета моркова, пипера на лентички и добавяме и ориза. Следват царевицата, маслините. Овкусяваме със сол, червен пипер, олио и наливаме вода в тавичката в зависимост от количеството на ориза /на 1 ч.ч. ориз - 2 до 3 ч.ч. вода/. С дървена лъжица объркваме всичко внимателно и слагаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса да се готви. Разбъркваме от време на време и ако е необходимо доливаме малко водичка. 
3. Ядките от мидите добавяме към ориза 10-ина минути преди готовност на ястието.


Поднасяме ориза поръсен с пресен магданоз, пресен лук или чесън и лимон.


Поднесете с чаша бяло вино! Добър апетит!

1 коментар:

  1. Не съм правила никога миди Вили макар,че съм от Варна.Край море живея, но миди съм консумирала само веднъж.Е, това ястие определено ме спечели - красиво и много вкусно.Мидите обаче трябва да са пресни.Иначе е опасно да се консумират.
    Поздравления за снимките и описанието !

    ОтговорИзтриване