21 юли 2024 г.

Банички със сирене и майонеза

 Значи, ако не сте опитвали или правили въобще баница, в която има майонеза - значи голям пропуск да знаете 😃 Мама, между другото прави уникална баница с майонеза, ама при нея всичко се получава перфектно и много вкусно. Моите баби също готвеха уникално, няма такъв вкус и ухание на гозби, които те приготвяха, някаква магия си беше това. 
Аз се старая доколкото мога, и винаги съм на принципа, че лесните и обикновените гозби са най-вкусни. Разбира се, важен е и вида, в който са поднесени, но най-вече да е направено с любов и желание 😉.
И така, да се върнем на баничките ми. Едва ли ще напиша и покажа нещо различно. Всеки път експериментирам, защото така се забавлявам и откривам нови вкусове 😊.





От един лист кори за баница излизат по две банички. 

Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.  
олио или чисто масло за намазване
маково семе за поръсване

за плънката- 

3 яйца
200 г. сирене
1 пак. майонеза /200 г./
3 с.л. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол ако е необходимо
чубрица - около 20-30 г. /или според вкуса/

СТЪПКИ:

1. Всеки лист от корите разделяме на две половини напречно. Всяка половинка намазваме с помоща на четка с олио или с чисто масло. 
2. За плънката - в купа си натрошаваме сиренето, добавяме разбитите яйца предварително /или така ги чукваме в сиренето и объркваме/, майонезата, киселото мляко и щипка хлебна сода в него /да шупне/, сол ако е нужно и чубрица на вкус и по желание. 
2. Слагаме по 2-3 с.л. от плънката и разстиламе по цялата повърхност или слагаме само в единия край. Прегъваме външните краища леко навътре, за да не излезе плънката и навиваме внимателно баничката.
3. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница, или докато свърши плънката. Нареждаме баничките в тава, покрита с хартия за печене или намазнена тава.
4. Всяка баничка намазваме с олио, и поръсваме с маково семе и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.





Бъдете смели и експериментирайте!





Няма коментари:

Публикуване на коментар