1 септември 2014 г.

Торта Парфе

Обичате ли парфе !? Аз много. А хубавото на този десерт е, че може да се фантазира до безкрай, а вкуса е винаги гарантиран. 
Ето и моето парфе :) Едно много специално за мен парфе, направено с голяма любов за хората, които обичам !!


 Продукти:

за бисквитения блат - основа на парфето -

2 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
50 г. стафиди
50 г. фурми

за крем-парфе -

500 г. заквасена сметана
125 мл. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

300 г. сладко-желе от праскови (или по ваш избор)
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на ситно с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, чистото масло и сушените плодове (фурмите изчистени от костилките и нарязани на парченца). Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитения блат разстиламе на дъното равномерно на кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към заквасената сметана и разбъркваме добре. Прибавяме и течната сметана, предварително разбита на сняг и разбъркваме отново внимателно. Изсипваме крема върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за няколко часа да стегне.
5. Към сладкото прибавяме другия желатин (разтворен в 50 мл. вода да набъбне и разтопен на водна баня или в МВ) и разбъркваме добре. Изсипваме сладкото върху вече стегналия крем, заглаждаме и връщаме обратно в хладилника, за да стегне.
 Може да сложите пресни плодове за декорация отгоре, в моя случай това са пресни къпини.


Толкова лесно и още тооолкова по-вкусно. 


Ето и парченце за вас :)


Да ви е сладко :)

10 коментара:

  1. Вили, черпя се с вкусното ти парфе за здравето на хората, които обичаш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко Веси, благодаря и слънчев понеделник :)

      Изтриване
  2. Вили, прекрасно е, както и снимките! Голяма наслада е при теб. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери :) И то голяма наслада, усмихнат следобед :)

      Изтриване
  3. О, чудесно е и Да - обичаме парфе:))) Прелестно е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко е размерът на формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че около 30 см диаметър, понеже точно тази форма вече е неизползваема.

      Изтриване
  5. От три дена ми се яде парфе и търся рецепта из нета, спрях се на тази и в момента я правя. Изглежда, че ще бъде супер!!! Благодаря ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Стана супер, но повече ми прилича на чийз кейк :):):)

    ОтговорИзтриване