30 август 2014 г.

Соленки с тиквички

Забърках смес да правя кюфтета от тиквички, а накрая направих тези вкусни соленки.
Със сигурност ще ви харесат, а формата е по ваше желание.


Продукти:

1 ч.ч. тиквички (настъргани и отцедени)
1 ч.ч. сирене
1 яйце + 1 жълтък за намазване
6 с.л. олио
5 с.л. галета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
2 ч.ч. брашно
сол на вкус
сусам за поръска (по желание)


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцето, добавяме киселото мляко с изгасената в него сода и разбъркваме.
2. Прибавяме олиото, тиквичките, натрошеното сирене, галетата и сол ако е необходимо.
3. Постепенно добавяме пресятото брашно и омесваме тесто. Ако е нужно добавете още брашно, най-много до 1 ч.ч. Тестото е лепкаво, но това да не ви притеснява.
4. Готовото  тесто увиваме в прозрачно фолио и прибираме във фризера за 30 минути.
5. Върху добре набрашнен плот разточваме тестото (поръсваме брашно и върху него, тъй като е лепкаво) на кора с дебелина около 0.7 см. и изрязваме с формички. Изрезките отново разточваме на кора и така до привършване на тестото.
6. В тавичка покрита с хартия за печене (или намазана с олио и набрашнена), подреждаме соленките на малки разстояния една от друга.
7. Намазваме соленките с разбития жълтък (примесен с капки олио и прясно мляко) и поръсваме със сусам (или ким).
8. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар.



Ще бъдете приятно изненадани от вкуса на тези соленки.




Добър апетит!!


2 коментара:

  1. Виолета, много интересна рецепта. Такова не съм опитвала. Тиквички обичам, особено на кюфтета. Предполагам, че това ще ми хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях, спонтанно решение и се оказа вкусно, ще ти харесат със сигурност. Прекрасен ден Аура :)

      Изтриване