Забърках смес да правя кюфтета от тиквички, а накрая направих тези вкусни соленки.
Със сигурност ще ви харесат, а формата е по ваше желание.
Продукти:
1 ч.ч. тиквички (настъргани и отцедени)
1 ч.ч. сирене
1 яйце + 1 жълтък за намазване
6 с.л. олио
5 с.л. галета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
2 ч.ч. брашно
сол на вкус
сусам за поръска (по желание)
СТЪПКИ:
1. В подходяща купа чукваме яйцето, добавяме киселото мляко с изгасената в него сода и разбъркваме.
2. Прибавяме олиото, тиквичките, натрошеното сирене, галетата и сол ако е необходимо.
3. Постепенно добавяме пресятото брашно и омесваме тесто. Ако е нужно добавете още брашно, най-много до 1 ч.ч. Тестото е лепкаво, но това да не ви притеснява.
4. Готовото тесто увиваме в прозрачно фолио и прибираме във фризера за 30 минути.
5. Върху добре набрашнен плот разточваме тестото (поръсваме брашно и върху него, тъй като е лепкаво) на кора с дебелина около 0.7 см. и изрязваме с формички. Изрезките отново разточваме на кора и така до привършване на тестото.
6. В тавичка покрита с хартия за печене (или намазана с олио и набрашнена), подреждаме соленките на малки разстояния една от друга.
7. Намазваме соленките с разбития жълтък (примесен с капки олио и прясно мляко) и поръсваме със сусам (или ким).
8. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар.
Ще бъдете приятно изненадани от вкуса на тези соленки.
Добър апетит!!
Виолета, много интересна рецепта. Такова не съм опитвала. Тиквички обичам, особено на кюфтета. Предполагам, че това ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз не бях, спонтанно решение и се оказа вкусно, ще ти харесат със сигурност. Прекрасен ден Аура :)
Изтриване