Ровейки се из рецептите в интернет пространството, попаднах на пита от грис. Дори не знаех, че това е вид хляб от румънската кухня !!! Та реших да опитам вкуса на тази питка. Допадна ми (можеше ооооще малко да го оставя да се зачерви), повече солчица трябваше да сложа, а със сиренце, шарена сол, доматки и краставици върви идеално :) Ако се престрашите, можете да пробвате :)
Продукти:
500 г. грис
10 г. бакпулвер
1 с.л. сол (може и малко повече)
10 г. бакпулвер
1 с.л. сол (може и малко повече)
80 мл.олио
почти 2 ч.ч. вода
масло за намазване
Тавичката, в която пекох питката е кръгла с диаметър 30 см.
Тавичката, в която пекох питката е кръгла с диаметър 30 см.
СТЪПКИ:
1. В подходяща дълбока купа слагаме гриса, солта и
бакпулвера. Разбъркваме добре сухите съставки, добавяме олиото и бъркаме (или мачкаме с ръце) докато всичко стане на трохи.
2. Прибавяме водата и объркваме отново до еднородна смес.
3. В намазнена тавичка (или покрита с хартия за печене) изсипваме сместа. Правим разрези с нож в суровата смес, което след това ще улесни разчупването на питката.
4. Печем в
предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути до приятен захар.
Още топла се
намазва с масло, разчупва се и се поднася.
По желание питката може да се поръси с шарена сол.
По желание питката може да се поръси с шарена сол.
Опитайте и да ви е сладко :)
От кога търся такава рецепта:) Благодаря
ОтговорИзтриванеЕх Марина, как се радвам, че ви е допаднала рецептата. На мен ми хареса на вкус, надявам се и на вас, да ви е сладко!
ИзтриванеПоздрави!!