1 август 2014 г.

Сметанов сладолед с пъпеш

Честит ви нов месец - август. 

Днес е 1 август - Денят на градинаря в България....
Честването на Деня на градинаря е възобновено на 1 август 1993 година в град Брезово. Денят е посветен на хората, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. За добрия резултат в градинарството е необходим не само труд, но и много обич и желание да се занимаваш с растенията.

1-ви август е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие.
Градинарите си имат светец-закрилник - Свети мъченик Фока
Свети Фока е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички нуждаещи се минаващи.

Понеже се отличавал с голяма любов към ближните, Свети Фока благоустроявал повече духовната градина, отколкото материалната; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.
А аз ви пожелавам прекрасно лято (което почти свърши, ама то и лято нямаше :)), сбъднати мечти и вълшебни, незабравими летни дни :)
Днес имам повод и аз да почерпя, вече 14 години с моята половинка сме заедно :) Ами, търпим се някак си :) Пожелавам си още дълги години да е така :)
И нали е лято, горещо е, та реших да ви разхладя с един много лесен и вкусен сладолед. 




Продукти:

200 мл. течна сладкарска сметана
300-400  г. пъпеш (без корите)
захар (ако е необходимо)


СТЪПКИ:

1. Пъпешът нарязваме на парчета и пасираме на гладка каша. Ако не е много сладък, добавяме на вкус захар.
2. Сметаната я разбиваме и към нея прибавяме пъпеша, отново разбъркваме добре.
3. Изсипваме в подходящи кутии и слагаме във фризера. На два-три пъти през час разбъркваме сладоледа с миксер, за да не се образуват кристалчета (не е фатално и ако пропуснете този момент). 
С кристалчета или без, сладоледът е разхлаждащ и вкусен.
Изведете от фризера 10-15 минути преди поднасяне, гарнирайте с парченца пъпеш, кокосови стърготини или топинг. 





Обичайте се и да ви е сладко :)





4 коментара:

  1. Вили,пожелавам ви още много пъти по 14 да сте заедно и да се обичате!!! Днес е хладничко тук,но няма да откажа един сладолед с пъпеш.Целувки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти, дано :) Почерпи се, ние и през зимата си хапваме редовно! Прегръдки и усмихнат ден :)

      Изтриване
  2. Благодаря Ви за хубавата рецепта (Сладолед с пъпеш ) много е вкусен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз Ви благодаря, че ми се доверихте, простичко, но вкусно :) Поздрави !!!

      Изтриване