20 февруари 2015 г.

Оризов омлет

Японска рецепта, взаимствана от Кулинарна библия - рецепти от цял свят.
Дословно следвах стъпките и използвах дадените продукти, без гъбите, които в момента нямах в наличност. Но добавих черни маслини :) Определено си заслужава ястието, простичко на вид, но много вкусно и определено засищащо. Опитайте задължително :)



Продукти:

за 4 порции -

за плънката в омлетите - 

115 г. (аз сложих 150 г.) обезкостено месо от бутчета, нарязано на кубчета от 1 см.
7 ч.л. краве масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1/4 ч. нарязани на дребно моркови
2 гъби шайтаке или печурки с изрязани пънчета, нарязани на ситно - аз замених гъбите с маслини
2 с.л. доматен кетчуп
1 с.л ситно нарязан пресен магданоз
380 г. сварен ориз

за омлетите -

6 големи яйца
2 с.л. прясно мляко
2/3 ч.л. сол за доовкусяване
черен или бял пипер

и още - 

доматен кетчуп
магданоз


СТЪПКИ:

1. Овкусяваме пилешкото месо със сол и пипер. Разтопяваме 1 1/2 ч.л. масло в тиган. Запържваме лука за една минута, след което добавяме пилешкото  и пържим, докато месото се сготви. Може да използвате и готово сварено пилешко месо. 
2. Добавяме морковите и гъбите (аз ги пропуснах) и готвим на умерена  температура, бъркайки докато омекнат. Добавяме и магданоза, нарязан на дребно. Оставяме готовата плънка настрана и почистваме тигана, за да го използваме отново за следващата стъпка.
3. Разтопяваме 1 1/2 ч.л. масло в тигана и добавяме сварения ориз. Разбъркваме добре. Добавяме готовата плънка, доматения кетчуп и черния пипер. Разбъркваме добре и добавяме сол на вкус, ако е необходимо.
4. За омлетите - разбиваме яйцата с млякото и добавяме 2/3 ч.л сол и черен пипер.
5. Разтопяваме 1 ч.л. в тиган, подходящ за омлети. Добавяме четвърт от яйчената смес и оставяме за минута, и покриваме с четвърт от оризовата смес.
6. Прегъваме омлета върху ориза и го приплъзваме към ръба на тигана, за да го оформим.
Не е необходимо да се препича омлета.
7. Обръщаме внимателно омлета върху чиния, сервираме веднага с доматен кетчуп и украса от магданоз.


Друг вариант е, да си направите първо омлета, да го прехвърлите в чиния и там да си сложите от плънката. 


Както и да постъпите, определено ще ви хареса този омлет.

Добър апетит!!!



5 коментара:

  1. Vili,lesno i vkusno sigurno,pri nepredvideno gostvane,nali?Cunki!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    много отдавна не съм правила омлет.Правих ги навремето, когато работих в ресторант.Припомни ми старите времена с интересен омлет с плънка - лесно, бързо и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че вкусно! Нареждам се веднага за хапчица. :)
    Прегръдки, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е, разнообразие в класиката! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, макар и доста късно, с цяла година закъснение леле, ви благодаря за коментарите!
    Как съм ви пропуснала, просто не знам!!

    ОтговорИзтриване