26 май 2015 г.

Солен кекс с вкус на лято

Спонтанно реших, че ще направя кекс. Но този път да е солен! Отдавна не бях правила. Можете да сложите любими продукти, според вкуса и наличните разбира се у дома.
В моят кекс днес има зеленчуци и ароматен пресен босилек, у дома го обожаваме.



Продукти:

200 г.  брашно
4 яйца
2  ч. л. бакпулвер
100 мл. прясно мляко
4 с. л. олио или зехтин
150 г.  сирене
6-7  броя  чери  домати
1 бр голям морков
2 бр. чушки севрия
2-3 стръка пресен босилек
сол и черен пипер на вкус
ленено семе за поръска

СТЪПКИ:

1. Измиваме и нарязваме чери доматите на половинки, поръсваме ги със сол и оставяме да се отцедят.
2. В купа чукваме яйцата, добавяме олиото, млякото и разбъркваме добре.
3. Добавяме брашното с разбъркания  в него бакпулвер.
4. Към кексовата смес добавяме натрошеното или нарязано на малки кубчета сирене, моркова също на малки кубчета и чушката на малки парченца. Прибавяме и листенцата от босилек нарязани на дребно, предварително измити и подсушени.
5. Разбъркваме всичко внимателно и изсипваме в правоъгълна форма за кекс 23 х 11 см., покрита с хартия за печене.
6. Внимателно поставяме половинките от чери домати и натискаме леко в сместа.
7. Поръсваме с ленено семе и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.


Това е моят солен кекс с вкус на лято!!
Да ви е сладко!


И да напомня, да не забравите босилек :))


19 май 2015 г.

Бисквитки за Olympus

И не само една!! Ами цял литър за пет минути беше изпит!! Не вярвате ли??!!
Преди дни бях приятно изненадана отново от Olympus с пратка с вкусно съдържание. В една симпатична и практична торба с логото на Olympus бяха сгушени две бутилки от тяхното неустоимо прясно мляко, и една малка сладка каничка!! Изненадата беше повече от приятна,  благодаря за жеста и вниманието!


Бутилките са вече с нов дизайн и форма. Прозрачни, за да може винаги да следим какво количество има в бутилката, което съответно няма да даде възможност на млякото да застоява и да се разваля. Въпреки, че при нас такава опасност няма :)) И формата на бутилките е чудесна. Нищо, че е пластмасова,  рециклира се на 100 % и има квадратна форма  На мен определено ми допадна! За качеството на съдържанието просто няма какво да говорим - то е номер едно!!!
Децата не му устояха, а аз как да им откажа  Дадох зелена светлина, млякото беше изпито буквално за пет минути!!! Естествено преди това направих едни бързи и лесни сладки.
Черпя по сладка и чаша от вкусното прясно мляко на Olympus.



Продукти:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1/ ч.ч. масло
1/2 пак. бакпулвер
лимонови корички - по желание
ромова есенция

и още -
сладко от вишни 

СТЪПКИ:

1. В купа последователно объркваме всички продукти. Оставяме готовата смес за половин час в хладилника. Аз не го направих, защото нямах това време.
2. От сместа си оформяме малки топчета и ги подреждаме в тавичка покрита с хартия за  печене. А ако не сте изчакали престоя в хладилника, с помоща на чаена лъжичка вземате от тестото и оформяте малки топчета, макар и безформени.
3. В средата на всяко топче леко притискаме по една вишна от сладкото.
4. Печем в предварително затоплена фурна до леко порозовяване на бисквитките. 
Наблюдавайте ги, за да не загорят.
По желание можете да ги поръсите и с пудра захар.


Когато са готови, сипете си чаша от неустоимото прясно мляко на Olympus и се насладете на вълшебното съчетание на вкусове. 




Да ви е сладко!!


4 май 2015 г.

Топки с локум и билков чай

Вече свикнахте да ме виждате по-рядко, и е банално да изброявам причините за това :)))
Тези топки с локум се появиха спонтанно като идея, но преди да ги опека минаха два дни. Замесих си тестото, което престоя в хладилника две денонощия, защото малката ни дъщеря се разболя отново, за пореден път, и никак не ми беше до тях, а и нямах тази възможност. Милата такава кашлица я мъчи, че чак мен ме боли. Вдига, смъква температурата, отпаднала и после пак жизнена, сменя настроения .... Надявам се скоро да се оправи, за да е пак същата усмихната и закачлива Дария!!! Лекарства, сиропчета, чайчета ..., и ще се оправи!!
Та от поредната кана с чай, беше останала една самотна чаша пълна с ароматни билки. Бързо реших да замеся с нея тези топки с локум. Не че се усеща ароматът им и в готовите локумки, но такава беше идеята и реализацията ми в този момент! Не губих време за разточване и навиване на кифлички, а и така са твърде симпатични!!!




Продукти:

1 ч.ч. билков чай подсладен с мед или захар
1/2 кубче мая
2 яйца
6 с.л. олио
100 г. захар
щипка сол
брашно за еластично, не твърдо тесто

за плънката -

1 кутия локум
кокосови бели стърготини - по желание

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. В половината от топлият чай прибавяме 1 ч.л. брашно заедно с маята и разбъркваме. Изчакваме маята да втаса. А към другата половина от чая добавяме захарта и разбъркваме до нейното разтваряне.
2. В тава си пресяваме около килограм брашно, в което правим кладенче. В него чукваме яйцата, добавяме солта, олиото, чая с маята и чая със захарта. Разбъркваме добре всичко.
3. Започваме постепенно да добавяме от брашното и си замесваме еластично тесто.
4. Оставяме го да си почине час-два. Премесваме отново.
5. Късаме от тестото топчета колкото едно яйце, или по-малко. Във всяко слагаме по четвърт от едно парче локум, като под него и отгоре слагаме по-малко кокосови стърготини, които можете да пропуснете. Оформяме си топчетата и ги нареждаме в тава постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. При мен слепнаха всичките, защото тавичката ми е по-малка и бяха по-наблизо едно от друго.
6. Оставяме ги да втасат, намазваме ги с разбит белтък, с добавени няколко капки  олио  в него.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност. 
8. След опичане поръсваме обилно с пудра захар.




Не е необходимо много да ги чакате да изстинат. 
Определено бяха вкусни!!!


Бъдете здрави и да ви е сладко!!