6 януари 2020 г.

Масленки с фурми

Да е честита новата 2020 година!
Да бъдем здрави и по-добри! Това е моето простичко пожелание, защото с годините се уверих, че няма нищо по-ценно от здравето. 
Изминалата година бе трудна и тежка година, и с нетърпение чакахме да си замине, с надеждата новата да ни донесе по-добри моменти и най-вече здраве.
Не съм по сложните десерти и торти, избирам бързите и по-лесни. Реших, че едни бързи масленки ще бъдат страхотно допълнение към гозбите на новогодишната ни трапеза. 


Необходими продукти:

1 ч.ч. свинска мас
2 ч.ч. брашно + 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 пак.ванилия на прах
1 ч.л. бакпулвер
фурми - около 15-20 броя

за овалване:
пудра захар
1 пак. ванилия

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме двете яйца, добавяме захарта и разбиваме с миксер, с тел или вилица.
2. Добавяме маста, ванилията и пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Омесваме много добре всички продукти, най добре с ръка, като ако е необходимо добавяме още до 1/2 ч.ч. брашно.
3. Прехвърляме в найлонова торбичка и оставяме в хладилника за 15-20 минути.
4. Нарязваме всяка фурма на четири парчета.
5. Изваждаме готовото тесто от хладилника. Късаме малки топчета, колкото орех, като във всяко поставяме по парче фурма и оформяме топче.
6. В тавичка покрита с хартия за печене, нареждаме топчетата на разстояние едно от друго.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до лек загар, около  15 минути.
8. Когато са готови, изваждаме и изчакваме две-три минути преди да ги преместим от тавата. 


Овалваме докато са още топли в пудра захар, омесена с ванилия.



3 коментара: