26 ноември 2019 г.

Зеленчукова мусака със заливка

Подходящо за коледните пости, а и не само. Но ако постите, направете я без заливка.
Едно бързо и лесно ястие, което би допаднало на всеки.



Продукти:

моркови 1 бр. 
броколи 250 г.
брюкселско зеле 250 г.
царевица 150 г.
ориз 1 ч.ч.
гъби 4-5 броя
маслини /по желание/ 7-8 бр.

олио 3 с.л.
подправки - сол, черен, червен пипер

за заливката:
3 бр. яйца 
1 ч.ч. кисело мляко

Може да намалите количеството на някои продукти, според предпочитанията си.

СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме морковите и гъбите. Нарязваме ги на малки парчета. 
2. В подходяща тавичка слагаме морковите, броколите /накъсваме на по-малки парчета ако е необходимо/, брюкселското зеле, царевицата, гъбите и маслините. 
3. Почистваме  и измиваме и ориза и го добавяме в тавичката при зеленчуците. Слагаме олиото и подправки на вкус. Разбъркваме всичко и заливаме с 3 ч.ч. вода.
4. Слагаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност на ориза. Ако е необходимо доливаме малко вода.
5. Изсипваме заливката върху ястието и връщаме отново във фурната до златист загар.




2 коментара: