8 април 2016 г.

Наложена баница с лапад и сирене

В сезонът сме на пресните зеленийки - лапад, спанак, див чесън, коприва ...
Рецептите с тях са безброй, а хубавото е, че са полезни и винаги вкусни, както и да си ги приготвим.
Ето и моето предложение, за една вкусна и бърза баница с лапад.





Понякога готовите кори за баница са доста трошливи и е невъзможно да ги навиете, за да направите баницата. За това по-бързият и лесен вариант в този случай, е да ги налагате една върху друга, дори и да са начупени.


Продукти:

400 г. кори за баница
около 200 г. пресен лапад
около 200 г. сирене
4 яйца
300 г. кисело мляко
1 равна ч.л. хлебна сода
1/2  ч.ч. олио


СТЪПКИ:

1. Измиваме лапада, нарязваме го на дребно и бланшираме в подсолена вода за около 5-6 минутки. След това го отцеждаме.
2. В купа объркваме яйцата, към тях добавяме натрошеното сирене, лапада,  киселото мляко с шупналата в него сода, и накрая олиото. Разбъркваме всички продукти до хомогенност.
3. В намазнена правоъгълна средно голяма тавичка слагаме две кори. Върху тях слагаме от сместа, после следват пак две кори, пак от сместа и така до свършване на всички кори.
4. Нарязваме баницата на парчета, намазваме с олио и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност, до златисто.
Покриваме я с кърпа, оставяме я за десетина минутки и е готова за хапване!!




Да ви е сладко!!!



2 коментара:

  1. Вили,
    чудесна е баничката с лапад.И у дома често правя баница.Това е традиционната българска храна и без нея не може.А пролетните баници са невероятно вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване