24 март 2016 г.

Сладкиш "Дамски каприз"


Любим сладкиш от детските години!
Вкусен и същевременно лесен и  наистина впечатляващ на вид!
Моят не изглежда чак толкова впечятляващ, защото определено бързах да го изпека, да намажа сладкото и още толкова бързо да нацапам отгоре белтъците! 
Но и така беше много вкусен!!



Всеки знае рецептата за този сладкиш, но аз го приготвих по следния начин!

Продукти:

5 яйца
1 ч.ч.захар
125 г. масло
1 ч.ч  прясно мляко
2 ч.ч. брашно
ванилия
1 бакпулвер
10 с.л. захар за разбиването на белтъците
конфитюр или сладко по избор


СТЪПКИ:

1. Първо разделяме яйцата на жълтъци от белтъци.
2. Жълтъците в по-дълбока купа разбиваме заедно със захарта до побеляване. Към тях добавяме  разтопеното масло, прясното мляко и пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Объркваме всички продукти добре с миксер до хомогенна смес.
3. Изсипваме кексовото тесто в средно голяма тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена, за да се извади по-лесно после сладкиша.
4. Печем сладкишът в предварително затоплена фурна на около 170 градуса, до суха клечка, около 25-30 минути.
5. Оставяме блатът да изстине, въпреки че аз прескочих този момент, тъй като нямах нужното време.  Но за да не стане глетав все пак, изчакваме да поизстине и намазваме навсякъде със сладко или конфитюр.
6. Разбиваме белтъците в суха купа с 10 с.л. захар, които добавяме постепенно, на твърд сняг, като за целувки. С целувчената смес покриваме вече намазаното сладко. Може да го направите небрежно или с пош или шприц  да направите розички, или пък с лъжица да направите пламъци  Така сладкишът ще изглежда наистина впечатляващ. Отгоре поръсваме с кристална захар по желание.
7. Връщаме слъдкишът във фурната, затоплена на около 130-140 градуса  и печем на горен реотан, докато пламъците покафенеят. Изключваме фурната и оставяме вътре сладкиша, за да стегнат белтъците. За да не покафенее твърде много отгоре, леко открехнете вратичката на фурната, да се охлади леко и затворете, и оставяме до втвърдяване на белтъчната глазура.




.Да ви е сладко!!


 

22 март 2016 г.

Козуначена пита с локум

Тръгнах с нагласата да правя козуначени кифли с локум, но ми хрумна друго! Не, че не си врътнах и няколко кифлички!!!
Получи се, разбира се вкусна, но и много ефектна козуначена пита с локум. 


Продукти:

4 ч.ч. бяло брашно (може и малко повече)
1 ч.ч. прясно (топло) мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч.ч.  захар
1/2 ч.ч. олио или  меко краве масло
3 яйца (1-ия жълтък за намазване)
ванилия

2 кутии локум


СТЪПКИ:

1. Разтваряте маята в топлата вода с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса (да шупне).
2. Пресявате си брашното, правим си кладенче в него, в което чукваме 2 яйца и 1 белтък, добавяме захарта, олиото или разтопеното масло и ванилията. Замесваме си меко тесто, което оставяме на топло да си почине (да втаса).
3. След това го премесваме отново и разточваме на кора с дебелина около 0.5 см. Режем на ленти с ширина около 6 см. По дължина в единият край нареждаме едно до друго парчета локум. В моят случай един локум съм разрязала на четири по дължина. 
 
 
Завиваме рулото внимателно и притискаме, за да не излезе локума. 
Така оформяме и останалото тесто.
4. В подходяща тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене, подреждаме готовите рула едно до друго като охлюв.
 
 
 
5. Оставяме да втаса, след което намазваме козуначената пита с жълтъка разбит с 1 к.л. олио и 1 к.л. прясно мляко. Поръсваме с кристална захар.
 
 
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност и златист загар.
 
 

По желание козуначената пита може да се поръси и допълнително с пудра захар.


Да ви е сладко!



12 март 2016 г.

Пълнени кафеви печурки

Не съм любител на гъбите, но често ги приготвям, защото моята половинка и голямата ни дъщеря ги обичат. Най-често ги приготвям с ориз, в яхнии, с месо и картофи ..
Този път въпреки, че бяха доста дребнички, реших да ги напълня.
Дали тези гъби са по-вкусни не знам, но определено така и на мен ми харесаха.


Просто пълнени гъбки, но пък са много вкусни, за това и реших да споделя и тук.

Продукти:

гъби печурки - в моя случай кафеви 
чисто масло
сол, черен пипер на вкус
бекон - по желание
сирене
моцарела или кашкавал, топено сирене ...


СТЪПКИ:

1. Почистваме гъбите и внимателно отделяме пънчетата им.
2. В подходяща тавичка нареждаме гъбите с отвора нагоре, а около тях и пънчетата легнали.
Във всяка чашка на гъбките поръсваме сол и черен пипер и слагаме по малко чисто масло. Пънчетата също посоляваме и поръсваме с черен пипер, и съвсем леко със зехтин или олио.
3. Наливаме съвсем малко вода на дъното на тавичката и запичаме гъбите в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за десетина минутки.
4. Изваждаме ги и във всяка чашка на гъбките слагаме по парче бекон - по желание, парче сирене, а отгоре моцарела, или топено сирене или кашкавал.
5. Връщаме отново във фурната и печем до златист загар.





11 март 2016 г.

Бисквитено руло с банан

Ами отново бисквитено, защото се прави бързо, лесно и е много вкусно!
Май вече забелязахте, че го предпочитаме, дали ще е триъгълното с банан, с крем от сметана и крема сирене, с маслен крем, с крем от извара и крема сирене, снежното руло, рулото с кокос, или с морковисладкия салам - и май това бяха, освен ако не съм пропуснала някое!
Вариантите за бисквитено руло са безброй, според вкуса, продуктите и фантазията ви!
А днес моето предложение е отново с банан!




Продукти:

300 г. бисквити
1 ч.ч. смлени орехови ядки
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. пудра захар - но може и повече
1/2 ч.ч. прясно мляко
13-14 бр. фурми 
2 банана

пудра захар за поръсване

От продуктите направих две рула, с дължина на използваните банани!


СТЪПКИ:

1. В прясното мляко накисваме за около 40 минути нарязаните на дребни парчета фурми. А може и този момент да се прескочи, но така фурмите ще поомекнат още повече.
2. Смиламе бисквитите в блендер или орехомелачка, или ги натрошаваме на дребно с помоща на дървено чукче, предварително сложени в найлонова торбичка.
3. В купа изсипваме бисквитите, добавяме размекнатото масло, пудрата захари и всички останали продукти, без бананите. Объркваме, най-добре с ръце всичко до хомогенна смес.
4. Върху две парчета домакинско фолио разстиламе половината от сместа, оформяме правоъгълник, по следата слагаме банан. С помоща на фолиото обвиваме банан с бисквитената смес и оформяме руло.
По същият начин оформяме и второто руло.
Завиваме добре и слагаме във фризера за около 30-40 минути да стегнат.



5. Преди поднасяне поръсваме рулото с пудра захар по желание и режем на парчета.


Бързо, лесно и вкусно!!
  



10 март 2016 г.

Крем карамел в тава

Крем карамелът е безспорно един от най-вкусните и предпочитани десерти!
Кой би му устоял!!?!
Моята майка го прави винаги в тава, и никога на водна баня. Така се научих и аз да го правя, вече години наред! И гарантирам, че е невероятен на вкус!
Сигурна съм, че много от вас го приготвят по-същия начин.


Най-важното за един гладък и идеален крем карамел е самото печене, на слаба фурна 150-160 градуса. Ако е на по-високи градуси, има опасност той да стане на шупли и въобще да не получите желания резултат!
Не, че не ми се е случвало и на мен, когато бързам и забравям да регулирам градусите!

Продукти:

8 яйца
1л. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
5-6 с.л. захар за карамелизиране - може и повече


СТЪПКИ:

1. В дълбока и по-голяма купа разбъркваме яйцата заедно със захарта и ванилията. 
Използваме  миксер, но може да се разбърка и само с вилица.
2. Прибавяме прясното мляко и отново разбъркваме добре.
3. Карамелизираме захарта в тавичката (по висока и с диаметър около 40 см), в която ще печем крем карамела. 
За целта слагаме в средата на тавичката 5-6 с.л захар (може и повече),  разредени с 1 с.л вода, а може и без нея, да се разтопи и карамелизира. Внимаваме да не загори, защото после карамела ще нагарча.
Когато започне да почервенява захарта, махаме тавичката от котлона и с въртеливи движения разнасяме по цялото дъно.
Или можем да карамелизираме в отделен съд захарта, а после бързо да изсипем в тавичката, докато още не се е стегнал, а това става твърде бързо.
4. Изсипваме сместа от яйцата и млякото в тавичката и слагаме в студена фурна. 
5. Печем на 150-160 градуса максимум за около 45 минути, да хване златиста коричка.
Аз лично проверявам дали е готов, като леко разклащам тавичката, и когато видя, че сместа е стегнала и има хубава златиста коричка, изключвам фурната.



  Оставяме готовият крем карамел да изстине, нарязваме на желаните парчета и поднасяме в десертни чинийки.

8 март 2016 г.

Бисквитено руло с кокос

Сигурна съм, че това руло е любимо на много от вас, и че често си го правите.
Е, поне аз го правя всяка седмица. Бисквитените десерти са бързи, лесни и толкова вкусни. 
Могат да бъдат и толкова разнообразни на вкус, ако добавите различни сушени плодове или ядки. Ако обичате и кокос, това е вашето руло. Ефектно и много вкусно.
Може да не спазвате точни пропорции, а да слагате продукти на око, докато достигнете нужната консистенция. Това руло го направих точно така. 


И все пак за две средно големи рула използвах следните продукти:

за какаовата смес -

около 300 г. обикновени бисквити
100 г. стафиди
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч  пудра захар
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
5-6 с.л. какао

за кокосовата смес -

около 2 ч.ч. кокосови стърготини
100 г. масло
1/2 ч.ч. пудра захар

за овалване на рулото -

по избор - кокосови стърготини, пудра захар, смлени орехови ядки, разтопен шоколад 


СТЪПКИ:

1. В купа смесваме предварително смлените в блендер или в орехомелачка бисквити. Към тях добавяме последователно разтопеното чисто масло, пудрата захар, прясното мляко и объркваме до хомогенност. Добавяме стафидите, ореховите ядки и какаото и отново разбъркваме добре.
2. В друга купа смесваме кокосовите стърготини, разтопеното масло и пудрата захар и объркваме добре сместа.
3. От двете смеси оформих две рула.
Върху прозрачно фолио разстиламе половината от какаовата смес, покриваме отново с фолио и с точилка оформяме правоъгълник с дебелина 5 милиметра.
Махаме фолиото отгоре и разстиламе равномерно половината от кокосовата смес и заравняваме.
4. С помоща на фолиото внимателно навиваме на руло, завиваме добре от всички страни и прибираме във фризера за около 30 минути.
Така оформяме и второто руло.
5. Преди поднасяне рулото може да се поръси с пудра захар, кокосови стърготини, смлени орехови ядки или да се полее с разтопен шоколад.


Съхранява се в хладилник, реже се на парчета с дебелина около 1 см. или както ви хареса.


Насладете се на това бисквитено-кокосово удоволствие непременно!