Тръгнах с нагласата да правя козуначени кифли с локум, но ми хрумна друго! Не, че не си врътнах и няколко кифлички!!!
Получи се, разбира се вкусна, но и много ефектна козуначена пита с локум.
Продукти:
4 ч.ч. бяло брашно (може и малко повече)
1 ч.ч. прясно (топло) мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио или меко краве масло
3 яйца (1-ия жълтък за намазване)
ванилия
2 кутии локум
СТЪПКИ:
1. Разтваряте маята в топлата вода с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса (да шупне).
2. Пресявате си брашното, правим си
кладенче в него, в което чукваме 2 яйца и 1 белтък, добавяме захарта,
олиото или разтопеното масло и ванилията. Замесваме си меко тесто, което оставяме
на топло да си почине (да втаса).
3. След това го премесваме отново и разточваме
на кора с дебелина около 0.5 см. Режем на ленти с ширина около 6 см. По дължина в единият край нареждаме едно до друго парчета локум. В моят случай един локум съм разрязала на четири по дължина.
Завиваме рулото внимателно и притискаме, за да не излезе локума.
Така оформяме и останалото тесто.
4. В подходяща тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене, подреждаме готовите рула едно до друго като охлюв.
5. Оставяме да втаса, след което намазваме козуначената пита с жълтъка разбит с 1 к.л. олио и 1 к.л. прясно мляко. Поръсваме с кристална захар.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност и златист загар.
По желание козуначената пита може да се поръси и допълнително с пудра захар.
Да ви е сладко!
Супер красиво изглежда. А за вкусно, не се и съмнявам.
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Вили! Свежа идея и много вкусно изпълнение! Честита пролет, мила!
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванепрекрасна е тази пита, много интересна с пълнеж от локум.Така правим козунаците ние с локум и ядки, но оформлението като пита също е чудесно.Благодаря за идеята.
Поздрави !