Крем карамелът е безспорно един от най-вкусните и предпочитани десерти!
Кой би му устоял!!?!
Моята майка го прави винаги в тава, и никога на водна баня. Така се научих и аз да го правя, вече години наред! И гарантирам, че е невероятен на вкус!
Сигурна съм, че много от вас го приготвят по-същия начин.
Най-важното за един гладък и идеален крем карамел е самото печене, на слаба фурна 150-160 градуса. Ако е на по-високи градуси, има опасност той да стане на шупли и въобще да не получите желания резултат!
Не, че не ми се е случвало и на мен, когато бързам и забравям да регулирам градусите!
Продукти:
8 яйца
1л. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
5-6 с.л. захар за карамелизиране - може и повече
СТЪПКИ:
1. В дълбока и по-голяма купа разбъркваме яйцата заедно със захарта и ванилията.
Използваме миксер, но може да се разбърка и само с вилица.
2. Прибавяме прясното мляко и отново разбъркваме добре.
3. Карамелизираме захарта в тавичката (по висока и с диаметър около 40 см), в която ще печем крем карамела.
За целта слагаме в средата на тавичката 5-6 с.л захар (може и повече), разредени с 1 с.л вода, а може и без нея, да се разтопи и карамелизира. Внимаваме да не загори, защото после карамела ще нагарча.
Когато започне да почервенява захарта, махаме тавичката от котлона и с въртеливи движения разнасяме по цялото дъно.
Или можем да карамелизираме в отделен съд захарта, а после бързо да изсипем в тавичката, докато още не се е стегнал, а това става твърде бързо.
4. Изсипваме сместа от яйцата и млякото в тавичката и слагаме в студена фурна.
5. Печем на 150-160 градуса максимум за около 45 минути, да хване златиста коричка.
Аз лично проверявам дали е готов, като леко разклащам тавичката, и когато видя, че сместа е стегнала и има хубава златиста коричка, изключвам фурната.
Оставяме готовият крем карамел да изстине, нарязваме на желаните парчета и поднасяме в десертни чинийки.
В тава или не, че даже и на шупли:), не отказвам:))
ОтговорИзтриване