14 ноември 2014 г.

Панирани топчета от сирене и слънчогледови семки

Тези панирани топчета са идеално мезе към чаша студено вино, вървят и с бира, а защо не и с друг ваш любим аперитив!! Дори и да не ги панирате, пак са вкусни. Нещо съвсем елементарно, но пък апетитно. Опитайте!!


Продукти:

за топчетата -

300 г. сирене   Olympus
50 г. белени слънчогледови семки
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз
черен пипер

за панировката-

1 голямо яйце (или две по-малки)
галета


СТЪПКИ:

1. Намачкваме сиренето и го смесваме с белените слънчогледови семки в една по-дълбока купа. Слагаме черен пипер на вкус, пресования (или настърган на дребно ренде) чесън и магданоза нарязан на ситно.
По желание предварително семките могат да се запекат в нагорещен сух тиган.
2.Объркваме всичко внимателно и оформяме малки топчета.
3. В две отделни купички слагаме галета и разбитото яйце. 
4. Всяко топче овалваме първо в галета, топим в яйце и пържим в нагорещено олио до златист загар.

Украсяваме по желание и сервираме.
Аз оставих няколко топчета така, без панировка, също толкова вкусни са. Можете да ги оваляте в сладък червен пипер или в сусам, въпрос на вкус!


Исках да ги поднеса в кошничка от кашкавал, но тъй като той беше прекалено мек,  моята кошничка се превърна в чинийка :) Но пък пак стана ефектно и така!



Добър апетит и наздраве!!

12 коментара:

  1. Както винаги приятно ни изненадваш с твоите оригинални и вкусни рецепти ! Браво ! Непременно ще ги направя за моите италиански бабки !
    И ще публикувам снимки на стената ми на фейсбук !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Пепи, много си мила! На бабчетата съм сигурна, че ще се харесат, сипи им и малко винце, за настроение :) Поздрави Пепи!!

      Изтриване
  2. Най-важното е, че е вкусно. ;) А за кошничката от кашкавал - просто запечи повече следващия път, Вили, леко да се зачерви и може би ще стане. :)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно, вкусно!! Абе запекох, ама не се получи, следващият път ще оставя за по-дълго, дано не я загоря хи хи. И така се изяде :) Прекрасна вечер и на теб Гери :)

      Изтриване
  3. Пърженото сирене е много вкусно.Аз правя нещо подобно,но без семките и чесъна.Смесвам сиренето с какавал и белтък и после панирам и пържа.Става ммммм....Браво Вили!!! Чудесни са и твоите!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи!! Аз пък ще направя и от твоите, усмихната вечер :)

      Изтриване
  4. Ама чудесна идея е това! Поредната, представена от теб, винаги ме изненадваш:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, Кате, благодаря ти мила. Много се надявам и да задобрея поне малко колкото теб и да изненадам положително дори и себе си! Усмивки Катенце :)

      Изтриване
  5. И двата варианта ми харесват, а пък неудачата с кашкавала е станала добра подложка за топчетата! :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че ти харесват, и топчетата, и подложката :))) Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  6. Бих хапнала с удоволствие от тези топчета, но ми е малко връткаво заничание:)
    Не се ли разпадат или разтичат...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, забъркват се много бързо, оформянето е още по-лесно, и хич не се разпадат. Направи ги и ще се увериш :) А по-лекия вариант е с извара, който обича!

      Изтриване