Тези панирани топчета са идеално мезе към чаша студено вино, вървят и с бира, а защо не и с друг ваш любим аперитив!! Дори и да не ги панирате, пак са вкусни. Нещо съвсем елементарно, но пък апетитно. Опитайте!!
Продукти:
за топчетата -
300 г. сирене Olympus
50 г. белени слънчогледови семки
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз
черен пипер
за панировката-
1 голямо яйце (или две по-малки)
галета
СТЪПКИ:
1. Намачкваме сиренето и го смесваме с белените слънчогледови семки в една по-дълбока купа. Слагаме черен пипер на вкус, пресования (или настърган на дребно ренде) чесън и магданоза нарязан на ситно.
По желание предварително семките могат да се запекат в нагорещен сух тиган.
2.Объркваме всичко внимателно и оформяме малки топчета.
3. В две отделни купички слагаме галета и разбитото яйце.
4. Всяко топче овалваме първо в галета, топим в яйце и пържим в нагорещено олио до златист загар.
Украсяваме по желание и сервираме.
Аз оставих няколко топчета така, без панировка, също толкова вкусни са. Можете да ги оваляте в сладък червен пипер или в сусам, въпрос на вкус!
Исках да ги поднеса в кошничка от кашкавал, но тъй като той беше прекалено мек, моята кошничка се превърна в чинийка :) Но пък пак стана ефектно и така!
Добър апетит и наздраве!!
Както винаги приятно ни изненадваш с твоите оригинални и вкусни рецепти ! Браво ! Непременно ще ги направя за моите италиански бабки !
ОтговорИзтриванеИ ще публикувам снимки на стената ми на фейсбук !
Благодаря ти Пепи, много си мила! На бабчетата съм сигурна, че ще се харесат, сипи им и малко винце, за настроение :) Поздрави Пепи!!
ИзтриванеНай-важното е, че е вкусно. ;) А за кошничката от кашкавал - просто запечи повече следващия път, Вили, леко да се зачерви и може би ще стане. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Вкусно, вкусно!! Абе запекох, ама не се получи, следващият път ще оставя за по-дълго, дано не я загоря хи хи. И така се изяде :) Прекрасна вечер и на теб Гери :)
ИзтриванеПърженото сирене е много вкусно.Аз правя нещо подобно,но без семките и чесъна.Смесвам сиренето с какавал и белтък и после панирам и пържа.Става ммммм....Браво Вили!!! Чудесни са и твоите!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи!! Аз пък ще направя и от твоите, усмихната вечер :)
ИзтриванеАма чудесна идея е това! Поредната, представена от теб, винаги ме изненадваш:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕеее, Кате, благодаря ти мила. Много се надявам и да задобрея поне малко колкото теб и да изненадам положително дори и себе си! Усмивки Катенце :)
ИзтриванеИ двата варианта ми харесват, а пък неудачата с кашкавала е станала добра подложка за топчетата! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, радвам се, че ти харесват, и топчетата, и подложката :))) Слънчеви поздрави!
ИзтриванеБих хапнала с удоволствие от тези топчета, но ми е малко връткаво заничание:)
ОтговорИзтриванеНе се ли разпадат или разтичат...?
Веси, забъркват се много бързо, оформянето е още по-лесно, и хич не се разпадат. Направи ги и ще се увериш :) А по-лекия вариант е с извара, който обича!
Изтриване