21 ноември 2014 г.

Питки с пълнеж

На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство. - See more at: http://jenskologia.com/2014/11/vavedenie-bogorodichno/#sthash.pUyFAwp4.2RPheOcL.dpuf
 

Днес е 21 ноември - Въведение Богородично и се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. 

Денят е обявен и за Ден на християнското семейство.
Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.

Пожелавам здраве, късмет и благоденствие в семействата ви. Нека доброто и любовта към ближния  винаги намират място в сърцата ви!! 
На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство. - See more at: http://jenskologia.com/2014/11/vavedenie-bogorodichno/#sthash.pUyFAwp4.2RPheOcL.dpuf
На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство. - See more at: http://jenskologia.com/2014/11/vavedenie-bogorodichno/#sthash.pUyFAwp4.2RPheOcL.dpuf
На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство. - See more at: http://jenskologia.com/2014/11/vavedenie-bogorodichno/#sthash.pUyFAwp4.2RPheOcL.dpuf
На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство. - See more at: http://jenskologia.com/2014/11/vavedenie-bogorodichno/#sthash.pUyFAwp4.2RPheOcL.dpuf

А моето предложение за днес са топли и пухкави питки с пълнеж!
Обичате ли такива питки ?!! 
А като са топли са такива душички, че трудно бихте им устояли.
Можете да сложите пълнеж по избор. Моите този път са само със сиренце и бекон, и поръсени със семена.



Продукти:

500  г.  брашно
200  мл. кисело мляко
100  мл. топла вода
2 броя  яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
25 г.. прясна мая
5-6 с.л.  олио

плънка -

сирене
бекон
или по избор и според вкусовите предпочитания

микс от семена за поръска - ким, сусам, слънчогледови семки и др.


СТЪПКИ:


1. В леко затоплената вода  добавяме маята, захарта  и 1 с.л. брашно.Оставяме маята да шупне. 
2. В купа слагаме едното яйце и единия белтък, а жълтъка оставяме за намазване на питките.
3. Добавяме вече разтворената мая, солта, олиото  и постепенно от предварително пресятото брашно.към шупналата мая.  Замесваме меко тесто. Ако е нужно се добавя още малко брашно. Оставяме тестото да втаса.
4. В две отделни купички си приготвяме плънка - натрошено сирене и нарязан на малки парченца бекон.
5. От тестото късаме топчета (малко по-големи от орех). Всяко топче с ръце го сплескваме,  слагаме по-малко от плънката, събираме всички краища и оформяме отново топче, като внимаваме плънката да не излиза.
6. В тавичка покрита с хартия за печене, подреждаме питките на известно разстояние една от друга. 
7. Правим леки разрези отгоре и ги оставяме да втасат на топло.
8. Когато втасат, ги намазваме с разбития жълтък размесен с капки олио и поръсваме със семена.
9. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност. 


Когато са готови, ги покриваме с кърпа, поизчакваме  малко да "пообиколят нивата" :) и си ги хапваме без да се замисляме.




Да ви е сладко!!!


14 коментара:

  1. Ако в плънката се сложи настърган кашкавал или топено сирене стават още по-хубави. Аз слагам още кисели краставички и маслини на дребно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, разбира се, ще са един малък разкош!! Плънката е по избор и вкусови предпочитания. При мен тя е по желание на половинката, но каквото и да сложите в тях, ще са си винаги толкова вкусни! Поздрави и честит ден на Християнското семейство!

      Изтриване
  2. Вили, много апетитно изглеждат тези питки. Виждам, направила си повечко и ще си отмъкна едничка :) Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Люси, направила съм за всички! Честит празник на Християнското семейство !

      Изтриване
  3. Вили, нареждам се след Люси да си отмъкна и аз една, защото много ги харесвам, но избягвам да правя, защото трудно им се устоява! :)
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай Тили, да ти е сладко!! Ох, и аз избягвам, но се изкушаваме честичко у дома. Честит празник на Християнското семейство!

      Изтриване
  4. Вили, правила съм подобни питки с пълнеж от задушен лук, маслини и магданоз - подходящо за пости.Твоите хлебчета са чудесни, снимките - също.
    Поздрави и честит Ден на християнската младеж и семейство.Нека Св.Богородица закриля твоето семейство и целия ни изстрадал народ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! С пълнеж от задушен лук, маслини и магданоз също ще са толкова неустоими!
      Честит ден на Християнското семейство Ели, нека и твоето семейство се закриля от Св.Богородица, бъдете здрави и сплотени!!

      Изтриване
  5. Хайде и аз на опашката за питки:)) Честит празник,Вили! Бъдете живи и здрави, топлина, уют и благоденствие да цари в дома ви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, да ви се връща многократно, бъдете благословени! Усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Колко броя излизат долу горе от това тесто ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не помня точно, но около 20 броя, големината на питката преди втасване е колкото една малка мандарина. Така, че в зависимост от това, колко големи ги правите, и бройката е различна!

      Изтриване
    2. Станаха страхотни, снощи ги направих тъй като днес имам имен ден и ги занесох да почерпя колегите.. бързо се излапаха и бяха меки въпреки че бяха престояли цяла нощ. Аз направих плънка с малко сирене, шунка и кашкавал и малко риган за аромат.
      Поздрави,
      Галина :)

      Изтриване
    3. Да си жива и здрава Галина, с усмивка да носиш името си!! А ти да знаеш колко ме зарадва с твоя коментар. Благодаря, че се довери и ги направи, и още повече, че са ви харесали. Сега вече мога да заспя доволна :)
      Поздрави и си добре дошла винаги тук: )

      Изтриване