Нищо необичайно и непознато!
Но пък точно сега им е сезона на мидите, а начините за приготвянето им са разнообразни. В повечето случаи навярно ги предпочитате на салата, други на супа или с ориз на фурна ... и още, и още. Аз пък реших да ги панирам.
Как се избират миди?
1. Мидите трябва да се избират старателно и само от търговци с добра
репутация. При възможност е добре да се поинтересувате кога и къде са
събирани мидите.
2. Когато избирате пресни миди, те трябва да са лъскави, плътно
затворени и със здрави черупки. Много е важен и техният аромат – миди,
които миришат неприятно, не бива да се купуват. Те трябва да ухаят на
море.
3. Щом купите мидите, веднага ги занесете у дома и ги залейте със
студена вода. Ако по погрешка сте избрали някоя отворена мида,
изхвърлете я, тъй като не е безопасна за консумация. Същото правило важи
и за мидите със счупени черупки.
4. Изтъркайте черупките на мидите с четка и ги почистете от висящото
мустаче, с което мидата е била прикрепена. Това се прави с едно рязко
движение в посока дължината на мидата.
5. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да
се отвори, значи е била мъртва преди да я купите. В такъв случай е
най-добре да я изхвърлите.
Как се готвят миди?
Готвенето на мидите отнема съвсем малко време - пет минути са напълно
достатъчни, за да се отворят. Дългото време на варене ги прави жилави,
затова не прекалявайте с времетраенето на рецептите, които избирате, за
да не останете разочаровани.
Една от най-лесните и апетитни рецепти за черни миди в черупка
включва магданоз и бяло вино. Ето защо ви препоръчваме, след като сте
прочели внимателно горе описаните правила за избиране и тънкости в
приготвянето на мдиите, да опитате тази вкусна рецепта.
Добре е мидите да са прясно извадени и по най-бързия начин обработени.
Измиваме ги добре, по възможност остъргваме паразитите от черупките и подобните на мустачета нишки.
В тенджера изсипваме мидите и няколко пъти ги премиваме с хладка вода, докато не остане накрая бистра.
И след като вече са готови, ги панирайте например. С ваша предпочитана панировка или стандартната - първо в брашно, после в яйце и накрая галета.
Пържим в сгорещена мазнина до златист загар и от двете страни.
Вили, прекрасни панирани миди! Благодаря и за съветите за избора и приготвянето! Тази година не съм все още правила, но ще поправя грешката! Усмихнато и ведро лято!
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванеизбягвам да купувам миди от страх , не ги обичат особено в къщи.А не съм и сигурна дали са пресни.Но ти благодаря за ценните съвети при закупуването и приготвянето им.
Поздрави !
Вили, аз май съм хапвала миди само на салата (не ми харесват) и панирани (харесват ми), а да - и на тенекия:))(пак ми харесват), готвени не съм. Всъщност само по заведения съм опитвала. Но ако ми попаднат пресни ще се възползвам от съветите ти. Не разбрах - първо ги вариш, и после панираш, така ли? Аз пък довечера ще си поръчам на морето:))
ОтговорИзтриване