21 февруари 2014 г.

Свежа пролетна салата

Пролетно ми е, ама то и времето си е такова :)
 С нетърпение очаквам да се раззелени наоколо, слънцето да се усмихва широко и да ни сгрява с топлите си лъчи, птичките да пеят и да огласят навсякъде с нежните си гласчета :) 

 

И да си хапваме полезни и здравословни салатки например :)

Ще познаете ли какво има тук!?

 


Продукти:

 

праз лук (може да замените с пресен лук)

спанак

маслини без костилките

сол, оцет и олио на вкус

 

Количеството на продуктите е според вкуса ви и колко порции бихте желали да приготвите.

СТЪПКИ:

 

1.Почистваме и измиваме добре пресния спанак и праз лука.
2.Отделяме костилките на маслините или си набавяме такива без.
3.Нарязваме на дребно праз лука, а спанака може да накъсаме с ръце.
4.Разбъркваме добре всички продукти в подходяща купа и овкусяваме със сол, оцет и олио (или зехтин).

Една вкусна пролетна салатка, можете да добавите по ваш вкус и други свежи зеленчуци като домат, краставица, репичка (може и царевица, варено яйце).
Оставете фантазията да ръководи вкуса ви, и няма да съжалявате :)



20 февруари 2014 г.

Млечен кокосов грис

Десерт, който понякога приготвям у дома, а за това предложение да добавя и кокос ми подсказа Милка Николова от нашата скромна, но готина кулинарна групичка "Сръчни в кухнята", от мен само добавих украсата.
Простичко, но вкусно и красиво :) 
С вкуса и украсата може да фантазирате до безкрай!
И разбира се ако обичате да си хапвате грис и кокос, нямате време за правене на пипкави десерти, това е едно чудесно предложение.   


Продукти:

за 4 малки порции (а може и повече в зависимост от големината на използваните купички)

2 1/2 ч.ч. прясно мляко (а може и вода или сок от любим компот)
8 с.л. захар
6 с.л. грис  
2 с.л. кокосови стърготини. 

за украсата - 

4 броя кръгли бисквити с дупка (или друг вид)
1-2 броя киви (или друг подходящ плод)

СТЪПКИ:

1. Набавяме си четири малки купички (за крем карамел или силиконови единични форми за мъфини). На дъното на всяка поставяме по една бисквита, а по стените нарязани на тънко парчета киви. Ако желаете от кивито можете да изрежете формички, за да стане по-красиво.



 2. Слагаме млякото да заври. Към него прибавяме по малко останалите продукти (предварително смесени и разбъркани)
3. Бъркаме непрекъснато и варим до готовност на гриса.
3. Разпределяме готовия грис в купичките до нивото на плода. Оставяме да стегне за 15-20 минути и обръщаме върху десертна чиния (с остър нож леко минавате по стените на купичката, за да се отлепи гриса).


Един обикновен и лек десерт за забързаното ви ежедневие.

Да ви е сладко :)



Пълнена фокача с праз, сирене и маслини

Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки. Тя е сроден с традиционната неаполитанска пица. 
 Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук. Може съвсем прясно сирене както е фокачата на Реко край Генуа или другият известен вариант: хлебче от твърда пшеница с лук, маслини и гъби pleurotus eryngii на италиански cardoncelle от Мурджа. .Това е фокачата на Алтамура. Тя накара Мaкдоналдс да затвори заведението си в едноименния град. Единствен случай в света, който сега се превръща във филм със заглавие “Фокача блуз”.


Не знам дали има пълнена фокача, но на мен ми се прииска да направя такава. Въртеше ми се из главата, и бях решила, че ще има и праз, може би и сирене, и разбира се подправки. 
И ето моята пълнена фокача, пък следващата ще я направя както трябва :)



И не я нарязах, а просто си я разчупвахме и си я хапнахме сладко сладко.


Продукти:

за тестото -

  1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
  150 мл. кисело мляко
  150 мл.  топла вода
  1 яйце
  1 ч.л.  захар
  1 равна ч.л.  сол 
  2 с.л. олио (или зехтин)
  около 500г брашно
 

за пълнежа -

2 стръка праз лук
150 г. сирене  

маслини
майорана, босилек
 
СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в подходяща тавичка и си правим кладенче в него. Чукваме яйцето, добавяме захарта, солта, олиото, водата и киселото мляко. Объркваме и прибавяме и маята размесена с малко брашно. Продължаваме да добавяме брашно и замесваме меко, еластично тесто. Ако е необходимо добавяме и още малко брашно.
  2. От количеството на полученото тесто може да се оформи една по-голяма пълнена фокача или две по-малки класически. Оставяме го да почине за 10-15 минутки. 
3. През това време почистваме праза, нарязваме на ивици или кръгчета и задушаваме с малко олио до омекването му. Прибавяме към праза натрошеното сирене, малко майорана и босилек и объркваме.


3. Втасалото тесто разделяме на  две топки. Разтягаме с ръце и разточваме и оформяме с точилка кръг малко по-голям от този на тавата, в която ще печем фокачата. 
4. В тавата добре намазнена или покрита с хартия за печене прехвърляме кората. Отгоре разстиламе приготвената плънка.



 Разточваме втората топка на кора и с нея покриваме. Завиваме краищата на долната кора върху горната и притискаме, намазваме с олио отгоре. 
5.  Оставяме фокачата да втаса.  След като втаса с набрашнен пръст се правят дупки в тестото, в които се слагат изчистените от костилките маслини, разрязани на две  (или такива без). 




Поръсваме с майорана и босилек и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.  



Готовата фокача намазваме с масло (по желание) и завиваме в кърпа поне за 10 минутки. По желание можете да нарежете на тортени парчета или просто си я разчупете, както направих и аз :)



Добър апетит!