Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.
Тя е сроден с традиционната неаполитанска пица.
Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче
залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук.
Може съвсем прясно сирене както е фокачата на Реко край Генуа или
другият известен вариант: хлебче от твърда пшеница с лук, маслини и
гъби pleurotus eryngii на италиански cardoncelle от Мурджа. .Това е
фокачата на Алтамура. Тя накара Мaкдоналдс да затвори заведението си в
едноименния град. Единствен случай в света, който сега се превръща във
филм със заглавие “Фокача блуз”.
Не знам дали има пълнена фокача, но на мен ми се прииска да направя такава. Въртеше ми се из главата, и бях решила, че ще има и праз, може би и сирене, и разбира се подправки.
И ето моята пълнена фокача, пък следващата ще я направя както трябва :)
И не я нарязах, а просто си я разчупвахме и си я хапнахме сладко сладко.
Продукти:
за тестото -
1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
150 мл. кисело мляко
150 мл. топла вода
1 яйце
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
2 с.л. олио (или зехтин)
около 500г брашно
за пълнежа -
2 стръка праз лук
150 г. сирене
маслини
майорана, босилек
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното в подходяща тавичка и си правим кладенче в него. Чукваме яйцето, добавяме захарта, солта, олиото, водата и киселото мляко. Объркваме и прибавяме и маята размесена с малко брашно. Продължаваме да добавяме брашно и замесваме меко, еластично тесто. Ако е необходимо добавяме и още малко брашно.
2. От количеството на полученото тесто може да се оформи една по-голяма пълнена фокача или две по-малки класически. Оставяме го да почине за 10-15 минутки.
3. През това време почистваме праза, нарязваме на ивици или кръгчета и задушаваме с малко олио до омекването му. Прибавяме към праза натрошеното сирене, малко майорана и босилек и объркваме.
3. Втасалото тесто разделяме на две топки. Разтягаме с ръце и разточваме и оформяме с точилка кръг малко по-голям от този на тавата, в която ще печем фокачата.
4. В тавата добре намазнена или покрита с хартия за печене прехвърляме кората. Отгоре разстиламе приготвената плънка.
Разточваме втората топка на кора и с нея покриваме. Завиваме краищата на долната кора върху горната и притискаме, намазваме с олио отгоре.
5. Оставяме фокачата да втаса. След
като втаса с набрашнен пръст се правят дупки в тестото, в които се
слагат изчистените от костилките маслини, разрязани на две (или такива без).
Поръсваме с майорана и босилек и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Готовата фокача намазваме с масло (по желание) и завиваме в кърпа поне за 10 минутки. По желание можете да нарежете на тортени парчета или просто си я разчупете, както направих и аз :)
Добър апетит!
Много сполучлива рецепта за тесто, стана меко и пухкаво. Само че вместо праз сложих някво пушено месо , стана като затворена пица, уникална вкусотия :)
ОтговорИзтриванеКакво по-хубаво от един такъв коментар за завършек на деня! Благодаря за доверието, много се радвам, че ви е харесала! Поздрави!
Изтриване