Пареното тесто е универсално и освен сладки (като познатите еклери), от него може да се приготвят и солени изненадки :)
Идеята за тези соленки е от блога на Йоли, които повече приличат, а и на вкус са като банички.
Продукти:
за тестото -
500 мл. вода
125 г. масло (може и олио)
300 г. брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
3 - 4 яйца
разбито яйце за намазване
семена за поръска
около 100-150 г. натрошено сирене
СТЪПКИ:
1. В тенджера слагаме маслото (или олио), водата, захарта и солта да заврат. Изсипваме наведнъж брашното във врящата вода и енергично бъркаме докато не
получим еластична и еднородна топка тесто, която се отделя лесно от стените на съда.
2. Оставяме тестото да се
охлади, след което прибавяме едно по едно яйцата като разбиваме с миксер с
бъркалките за тежки теста (или на ръка с дървена лъжица). Получава се тесто по-твърдо от това, което приготвяме обикновено за еклери.
3. Вземаме една част от тестото и го прехвърляме върху обилно набрашнен плот и го разточваме на правоъгълна кора. Тестото е много лепкаво и за да може спокойно да се работи с него винаги плота и самото тесто отгоре трябва да е поръсено с много брашно.
3. Вземаме една част от тестото и го прехвърляме върху обилно набрашнен плот и го разточваме на правоъгълна кора. Тестото е много лепкаво и за да може спокойно да се работи с него винаги плота и самото тесто отгоре трябва да е поръсено с много брашно.
4. Разточената кора нарязваме на квадрати. Намазваме краищата им с
малко разбито яйце, а в средата слагаме малко от натрошеното сирене (плънката може да промените по ваш вкус).
5. Прегъваме баничките по диагонал, подреждаме ги в тава, покрита с
хартия за печене (като краищата на баничките притиснах с набрашнена вилица) и ги намазваме с разбито яйце. Поръсваме ги с различни
семена (по желание)
и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!
Ммм...ако можех от монитора да си взема една соленка...Вили,голяма изкусителка си.
ОтговорИзтриванеПриятна сряда ти желая!!!
аааа връщам ти го, както и ти ме изкушаваш :) Усмихната сряда и на теб Снежи :)
ИзтриванеЧудесни са Вили! Много по-добре си ги изпекла от мен, моите като че ли все остават влажни отвътре. Благодаря ти за доверието, мила. Много ме зарадва!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря ти за оценката, чест е за мен! Не знам колко по-добре съм ги изпекла, но твоите изглеждат просто чудесно, както всичко останало. Още веднъж и аз ти благодаря за прекрасните рецепти и хрумки!
Изтриване