Рецептата е от Бон Апети, но като се загледах основата за тестото е същата като на тези, единствено се вмъква плънката. Но пък тя ги прави наистина толкова вкусни, дори се изненадах, че малката Дари с охота си ги хапваше :)
Мисля, че плънката може да се замени с праз или сирене, или с каквото ви хареса.
Ако ги направите на сач или скара, ще станат пърленки с пълнеж, ммм усещам аромата им.
Продукти:
за тестото -
600 г брашно
1 ч. л. сол
350 мл. хладка вода
за плънката -
3 глави бял лук
3 глави червен лук (аз използвах само бял)
80 г. краве масло (или олио)
сол на вкус
олио за пържене
СТЪПКИ:
1. От брашното, солта и водата замесваме меко и гладко тесто. Оставяме да
почине за 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
2. Лукът нарязваме на полумесеци,
запържваме в маслото(или олио) с малко сол, докато омекне.
3. Тестото разделяме на четири (или 6, в зависимост от големината на тигана, в който ще се пекат).
4. Всяка част разточваме на тънка кора и отгоре разпределяме запърженият лук.
5. Навиваме на руло, а след това на охлюв.
6. Отново разточваме на тънка кора с диаметър, какъвто е тигана. Ако тиганът ви е по-малък тестото разделете на повече топки, които съответно ще се превърнат в питки.
7. В тиган с незалепващо покритие сипваме малко олио или масло, прехвърляме плоските питки и печем и от двете страни до готовност.
Не сипвайте прекалено много мазнина, трябва да се пекат, а не да се пържат, в противен случай ще станат много мазни.
Добър апетит !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар