Има десетки начини за приготвяне на пиле, но марината и заливката са много важни, за да се получи един необикновен и примамлив загар на кожичката (ама толкова вкусна и хрупкава) и същевременно месото да е толкова крехко.
Е, един от тези начини е заливка с кисело мляко.
Да знаете, това пиле отдавна се изяде, тези снимки извадих от архивите, и ще ме извините, че не са на ниво.
Преди да го направя, изчетох много "литература" от Интернет :) и в крайна сметка обобщих продуктите.
Продукти:
1 брой пиле
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. олио (може и зехтин)
3-4 скилидки чесън (или чесън на прах)
черен и червен пипер, босилек, кориандър
СТЪПКИ:
1. Измиваме добре и подсушаваме пилето, посоляваме отвътре и отвън.
2. Смесваме киселото мляко с олиото, пресования чесън и подправките на вкус, разбъркваме добре до хомогенна смес.
3. Намазваме от всички страни пилето с приготвената млечна смес.
4. Поставяме пилето в дълбока тава (тенджера или йена с капак), а може и в тавичка.
5. Наливаме на дъното малко вода (не много), защото при печенето ще се отдели още течност от марината и от пилето.
6. Покриваме с капак и слагаме в студена фурна, първо на високи градуси, после намаляме на 160-170 градуса до готовност.
7. За да придобие златиста коричка, към края отхлупете и запечете пилето без капак.
Може и да не ви изглежда много добре, но на вкус беше прекрасно!
И на това вкусно пиленце ще отива една вкусна зелена салатка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар