11 февруари 2014 г.

Рошави питки с майонеза

Естествено лесни и гарантирано вкусни!!!
Че и поръсени със слънчогледови белени семки, ммм, и топлички, идеални за бързата ви закуска през седмицата. 
Тези питки са от типа на Добружданките, забъркват се бързо (всеки би се справил) и се изяждат светкавично!



Продукти:

200 г. извара (може и сирене)
300 г. майонеза
3  1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
белени слънчогледови семки за поръсване (около 20-30 г.)

Ако искате питките да не са рошави, добавете още поне 1 ч.ч. брашно, за да можете да оформите с ръце хубави топки.


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа си изсипвате киселото мляко с изгасената хлебна сода в него. Прибавяте яйцето, изварата и майонезата. Ако изварата не е солена можете да сложите малко сол на вкус. Добавяте постепенно и брашното.
2. Всички продукти обърквате добре до хомогенна смес. Получава се лепкаво тесто.
3. В тавичка върху хартия за печене с лъжица вземаме от сместа и правим купчинки, колкото голямо яйце. Леко попритискаме с обратното на лъжицата и поръсваме с белени слънчогледови семки.
4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятен златист загар (до готовност).



 Можете да си ги хапвате и топли, и студени, вкусни са всякак.




Идеални за закуска с чаша айран :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар