Ако обичате аспержи, един от вариантите да си ги приготвите е панирани.
С подходящо любимо сосче, те ще се превърнат в лесно и вкусно предястие.
Не сте опитвали досега аспержи? Значи е време!!
Какво знаем и не знаем за аспержите:
Този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас, но в Средна и
Западна Европа от векове се е превърнал в любимо ястие и деликатес.
България в началото на 20 век е била най-големият производител на
аспержи в Европа, но след 1944 г. те просто са обявени за буржоазни и
изчезват от пазара. Сега обаче отново има български производители, чиито
продукция е на европейско ниво и много вкусна.
Аспержите се събират от началото на април, до края на юни. Те са
няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и
минерални вещества, особено калций и желязо.
Когато се купуват, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и
затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са
по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с еднаква
височина. Могат да се съхранят натопени в съд с вода за не повече от 3
дни в хладилника. Добър тест за свежест е, да се опитате да ги счупите с
пръсти в основата.
Как се почистват и приготвят аспержите:
1. Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част и да се подравнят.
2. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
3. Аспержите се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 4-5 мин. или се връзват на връзки и се слагат във висока, затворена с капак, тенджера с вряща вода, така че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
4. Веднага се заливат с ледена вода, за да спре варенето и да не си загубят свежия зелен цвят. Много е важно да не се преваряват.
1. Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част и да се подравнят.
2. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
3. Аспержите се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 4-5 мин. или се връзват на връзки и се слагат във висока, затворена с капак, тенджера с вряща вода, така че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
4. Веднага се заливат с ледена вода, за да спре варенето и да не си загубят свежия зелен цвят. Много е важно да не се преваряват.
Връхчетата може да се консумират и сурови на салата.
Правилно сварените зелени аспержи имат свеж цвят и са крехки и приятно хрупкави.
Прекрасен акомпанимент могат да бъдат сос холандез или чисто разтопено ароматно масло и резенче прошуто.
И още за аспержите!!!
Продукти:
връзка бели аспержи
за панировката -
2 яйца
100 г. галета
50 г. сусам
СТЪПКИ:
1. Почистваме аспержите (погледнете по-нагоре как се прави това) и ги бланшираме за не повече от 5 минутки в подсолена вода.
2. Изваждаме и ги отцеждаме.
3. В маслена баня панираме бланшираните аспержи като първо ги потапяме в разбитите яйца, а после в смесените заедно галета и сусам.
Не ги оставяйте без надзор, защото се панират буквално за секунди.
4. Сервираме панираните аспержи с подходящ сос.
В моят случай е набързо приготвен млечен сос от 3 с.л. майонеза, 2 с л. кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, копър, черен пипер и сол на вкус.
Бързо и лесно! Опитайте, вкусно е!
Значи имам още малко време до края на юни да си панирам аспержи :)
ОтговорИзтриванеХи хи, да, имаш ооще малко време Кайти!! Дали панирани или направени по твой вкус, заслужават си!!
ИзтриванеОбичаме ги и то най-много панирани! Много вкусно представяне, Вили! Усмихнат вторник!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце!! И на нас ни допадат така!
ИзтриванеУсмихнат четвъртък пък от мен!!
Вили,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за чудесната информация за аспержите.България наистина е била производител на аспержи, но сега повечето зеленчуци и плодове са внос.Миналата година си закупих сурови аспержи от български производител, опитах ги сурови и никак не ми харесаха.Нямам представа какъв е вкусът им, когато се обработват топлинно.Но рецептата ти е чудесна за тези, които решат да ги пробват.
Поздрави !
Сурови наистина не са вкусни, необходима им е някаква топлинна обработка задължително!
ИзтриванеОпитай ги ако решиш!!
Поздрави!
Вили, много ти благодаря за рецептата! И аз често карам хората да се изненадват, като им разказвам, че аспержите съвсем не са нещо чуждо за България, а напротив! Твоята рецепта е много лесна и вкусна и идеална за всеки, който още не ги е опитвал! Поздравления и за чудесната публикация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Люси за оценката!!
ИзтриванеНякой ден сигурно няма да ни прави впечатление :))
Поздрави мила!