20 ноември 2018 г.

Лесен сладкиш със сладко

Толкова обикновен, и същевременно толкова неустоим. И ако вложите малко фантазия в украсата и поднасянето му, разкоша е още по-голям. И от един обикновен сладкиш, ще се превърне в един от любимите ви десерти. 


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1/2 ч.ч. нарязани лешници 
1 бебешко бурканче сладко по избор
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела

пудра захар за поръсване
малини или други пресни плодове за украса

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа разбиваме яйцата със захарта. Добавяме киселото мляко, смесено със содата, олиото, канелата и ядките.
2. Постепенно добавяме пресятото брашно и разбъркваме всичко до еднородна смес.
3. Добавяме сладкото и отново разбъркваме добре.
4. Получената смес изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка /правоъгълна или кръгла/ или такава покрита с хартия за печене.
5. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
6. Когато изстине го нарязваме на парчета, в моя случай кръгли кексчета, които поръсваме с пудра захар и украсяваме с подходящ пресен плод по избор /в случая е с малини/.


Неустоимо вкусен!!


14 октомври 2018 г.

Баница с тиква, орехи и дюли

Имам си вече малка колекция от баници с тиква в блога - сиропиран тиквеник на рулца със стафиди, обикновен тиквеник и тиквеник с варена тиква, орехи и бисквити. Този път добавих и дюля, и не сбърках, уникален вкус!






Начинът на приготвяне е същият като при обикновен тиквеник, но в плънката заедно с тиквата настъргваме и 2 дюли. Останалото е както е описано в рецептата.

Единствената разлика е в подредбата. В намазнена тава редим 2-3 листи от кори за баница, леко напръскваме с олио, слагаме от плънката и покриваме с 2-3 листа от корите. Така процедираме до свършване на корите, като разпределяме плънката и най-отгоре трябва да завършим с 2 листа от корите. Нарязваме баницата на квадрати, намазняваме с олио и слагаме да печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто.


Готовата баница заливаме със захарен сироп /1 ч.ч.+1 ч.ч. вода/, като тиквеника трябва да е изстинал, ако го заливаме с топъл сироп, и обратното - топъл тиквеник със студен сироп.


Моята тиква беше доста голяма и реших заедно с тиквеника във фурната да си запека и парчета от тиквата, с мед и орехи, ммм да ни е сладко!!





25 септември 2018 г.

Баклавички с бутер тесто

В блога имам публикации за баклава с кексова плънка, баклава с локум, класическа баклава, че и ябълки баклава. Но баклавички с бутер тесто чак сега реших да направя.
Вкусът им е също толкова уникален, както и на всички изброени по-горе баклави :)



Продукти:

500 г.  бутер тесто 
2 ч.ч. смлени орехи
1 яйце /или 2 по-малки/
1/2 ч.ч. захар
1-2 пак. ванилия
1 пак. /10-15г./ канела

За сиропа:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ванилия
настъргана лимонова кора



СТЪПКИ:

1. В подходяща купа разбиваме добре яйцата със захарта,. Добавяме ванилията, смлените орехи и бъркаме до хомогенизиране на сместа.
2. Разделяме бутер тестото на два правоъгълника, като върху набрашнена повърхност с точилка разточваме на по-тънък лист.
3. Върху  всеки лист от бутер тестото разпределяме половината от плънката и завиваме на руло.
4. Всяко руло режем на малки парчета с дебелина около 1-1,5 см. и ги подреждаме легнали върху подмазнена тава.
5. Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
6. За сиропа варим продуктите няколко минутки - около 2-3 минутки.
7. Готовите баклавички заливаме с изстинал сироп, като ги оставяме поне няколко часа, за да го поемат.



Имайте търпение поне няколко часа и можете да опитате тези вкусни бутер баклавички.