27 октомври 2014 г.

Тиквеник с варена тиква, орехи и бисквити

Реших да си улесня живота :) и да прескоча неприятното стъргане на тиквата, при което винаги имам по един-два контузени пръста. Ама така си е! 
Ето в тази рецепта винаги се получава така. 
Реших, че ако сваря тиквата ефекта би бил същият, дори може би и по-вкусен ще стане тиквеника. 
Добавих бисквити и орехи, и елате да видите каква вкусотия беше : ))




Продукти:

1 средно голяма тиква (моята беше цигулка)
1 пакет кори за баница
1 1/2 до 2 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи 
1 ч.ч. бисквити чаени или обикновени
канела около 2 ч.л.
ванилия
олио


СТЪПКИ:

1. Измиваме и почистваме тиквата от семките и кората. Нарязваме я на парчета и я слагаме да се вари във вода, която да покрие съвсем леко тиквата. Добавяме и захарта и варим до омекване на тиквата.
2. Отцеждаме тиквата и я пасираме или  я намачкваме с вилица.
3. В дълбока купа изсипваме тиквата, към нея добавяме орехите (нарязани на дребно, за да се усещат по-добре), натрошените или смлени бисквити, канелата и ванилията. Объркваме всичко внимателно до хомогенизиране.
4. Вземаме един лист от корите, намазваме  с помоща на четка  с олио и поставяме втори лист отгоре, който също намазняваме.
5. Нанасяме върху него от плънката навсякъде, и завиваме на руло. Така процедираме и с останалите кори до свършване на плънката.
6. Леко набръчкваме готовите рула и ги нареждаме в правоъгълна тавичка, предварително намаслена, по дължина успоредно едни на други.
7. Разрязваме на парчета, и в прорезите с четка отново намасляваме (олиото може и да е сгорещено). По желание поръсваме с кристална захар и печем до готовност.

След като е готов тиквеникът, поизчакваме малко да поизстине и го заливаме с водата (вече изстинала) от сварената тиква, която е сладка, тъй като сме варили тиквата със захарта.

Оставяме тиквеника да си поеме сиропа за час-два, а ако имате търпение и за повече.
Поръсвате с пудра захар по желание преди поднасяне.


Ако пък не обичате да сиропирате тиквеника и искате да хрупа, сварете тиквата без захарта, а я добавете към сместа за плънката.



Както и да решите да го направите, съм сигурна, че ще бъде мноого вкусен :))

8 коментара:

  1. Леле, леле - пак вкусотия. Направо си невероятна, а и такива изкушения с тиква, която ми е любима :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пете, чак пък невероятна не съм, експериментирам, ама се получи и то вкусно, да опиташ непременно :)

      Изтриване
  2. Вили, интересен тиквеник, аз правя нещо подобно, но с по-различни кори, подсещаш ме да пусна рецептата!
    Грабвам парченце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам с нетърпение да се почерпя и от твоя Веси :)

      Изтриване
  3. Вили, щом си казала, идвам веднага! :) Ама прекрасен е, а само да знаеш как си умирам за тиквеник...
    Иначе за тиквата - као имаш чопър, може и да стане с него, пробвай (вместо на рендето).
    Усмивки и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, заповядай, добре си ми дошла :) А чопър нямам, но се сетих за друг начин :) Но пък и така стана вкусен! Прегръдки Усмивке!

      Изтриване