Снежи е чудесен човек, винаги лъчезарна, позитивна и мила - това усетих аз, въпреки, че се познаваме само виртуално. Ще се радвам ако някой ден се видим и запознаем и в реалния живот!!
Благодаря на Снежи, че прие с желание моята покана да ми гостува, и за това, че редовно минава да ме навести и в моето виртуално местенце. Драго и много приятно ми е Снежи, да знаеш :)
Ако все още не сте попадали на нейният блог, поправете това веднага. Сигурна съм, че часове наред ще препрочитате публикациите и, ще се любувате на прекрасните снимки, и ще ви се прииска да приготвите по нещичко. Фантазията и любовта към готвенето и е безкрайна. Винаги успява да ме учуди, да ми подшушне някоя идейка или да ме очарова толкова, че да се забравям и да потъвам в нейното чудно виртуално местенце.
А да знаете само с какво ми дойде на гости!! Красота и вкусота голяма!
Нямам търпение да ви покажа, за това настанете се удобно и заповядайте на кафе при нас, защото ще ви почерпим с нещо мнооого вкусно!!
А на теб Снежи, благодаря от сърце за това прекрасно гостуване!
Здравей,
читателю, на Кулинарна авантюра!
Днес
ще замествам Вили в кухнята и се надявам да не си разочарован от това. Сравнително
от скоро следя блога й и знам, че обича да експериментира, да пречупва
рецептите през собствената си фантазия, да твори. Тук напълно си пасваме :)
Когато
получих поканата си казах "с торта ще ида", но все още не знаех
каква. После, като по поръчка, във Фейсбук видях тази красива, есенно декорирана торта. И стартирах една
кулинарна авантюра (точно като името на блога на Вили), за да
получа това:
Таралежчето,
сгушено в хралупка, приемам като символ на уютен и пълен дом. Вили, пожелавам
ти винаги така уютно да стопанисваш вируалното си блог-местенце, да е пъстро,
вкусно и пълно с много читатели.
Торта с
моркови
Продукти за блатовете:
(за продуктите погледнах във Веселия
готвач)
- 350 г настъргани моркови (на ситно ренде)
- 300 г захар
- 220 г масло (свинска мас или олио)
- 4 яйца
- 340 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 1 бакпулвер
- 1 прах ванилия
- 1 ч.л. канела
Продукти за крема:
- 125 г масло
- 160 мл течна сметана
- 160 г захар
- 100 г млечен шоколад
- 250 г маскарпоне
За шоколадовата декорация и оформлението на таралежа:
(харесах си тази рецепта, но не намерих кондензирано
мляко и въпреки това ползвах идеята)
- 90 мл течна сметана
- 1 пълна с.л. течен шоколад
- 200 г млечен шоколад
- 100 г - 150 г печени бадеми (орехи)
- 5 - 6 овесени бисквитки
Захарно тесто за декориране: по рецепта на Вики (много хубава и в скоро време ще пусна
благодарствена публикация :))
Начин на приготвяне на блатовете:
- Настърганите моркови смесете със 100 г захар, ванилията и канелата. Разбъркайте и оставете за 5 минутки.
- След това добавете останалите 200 г захар и разтопеното масло. Разбъркайте.
- Сложете 1 яйце и разбийте с телена бъркалка, след това сложете едно след друго и останалите яйца, като след всяко разбивате до хубаво смесване.
- Добавете към сместа 140 г брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенна смес.
- Налейте млякото и останалите 200 г брашно. Отново разбъркайте до еднородна смес.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Тавичка, с диаметър 27 - 28 см, застелете с хартия за печене.
- Изсипете половината от тестото и изпечете в предварително нагрята фурна. След това по същия начин изпечете и останалото тесто.
- Разрежете готовите блатове на две, през диагонала.
- След това с купичка изрежете полукръгче (то ще ни служи за телце на таралежа).
Приготвяне на крема:
- Сложете на водна баня сметаната, маслото, захарта и начупения шоколад.
- Бъркайте до разтопяване на захарта и шоколада. След това отстранете от котлона и оставете да изстине.
- Приберете в хладилник до пълно стягане на крема.
- Разбийте с миксер изстудения крем и добавете маскарпонето. Пак разбийте за кратко, колкото да се обединят.
- Слепете с крема блатовете (те са като дъги). Намажете тортата от всички страни.
За шоколадовата глазура и муцунката на таралежа:
- Загрейте сметаната заедно с течния и другите начупени шоколади. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне сместа).
- Оставете малко да се охлади и стегне.
- С къдрава шпатула нанесете по външните стени на тортата (да получите имитация на пънче). Оставете си малка част и за измазване на таралежчето (ако ви се вижда малко сместа, предвидете още количество шоколад и си направете нова шоколадова глазура)
- Към останалата шоколадова смес добавете малко начукани бадеми (оставете си за бъдещите бодлички) и (или) овесени бисквитки.
- Разбъркайте и от тази смес моделирайте главичката на таралежа.
- За тялото слепете изрязаните полукръгове от блатовете.
Разрязана фигурката на
таралежа изглежда така:
Намажете
цялата фигурка на таралежчето с шоколад. Набодете бадеми за бодлички (цели или разрязани на две
- по избор)
Декорацията на тортата
(есенните листа) е от захарно тесто гъм пейст.
- Разточвам на тънко част от тестото и изрязвам желаната форма (листа в случая).
- С това инструментче, с топчето, оформям крайчетата на листата.
- Оставям да засъхнат.
- След това в няколко капки водка разтварям хранителна боя. С четка топвам в боята, попивам излишното на салфетка и оцветявам листата.
Нямаше
как да не сложа и шипки, след оня шипкобер :) На едната боднах карамфилче, на
другите две сложих истински мустачки (дори се чудя защо ми беше да правя захарни шипки,
като имах истински :))
Тортата
е с плътни, влажни блатове. Не се нуждае от сиропиране. Само от добра компания
и... следващи две обиколки на стадиона ;)
Да
ви е сладко!
На
теб, Вили, благодаря за поканата и приеми топла прегръдка от мен!
Обичам гостенката ти, Вили! Като от приказка е тортата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета за хубавите рецепти!
Прегръдки!
Ив, не се и съмнявам, Снежи е страхотна дама, а за тортата - нямам думи, определено се чувствам поласкана :) Топли прегръдки и от мен :)
ИзтриванеИ двете пречупвате рецептите и сте в състояние така да ме изненадате! Снежи, нямам думи за тази красота!!! Вили, великолепен избор на гост, Снежи винаги подхожда много лично към домакините си и точно това прави нейните гостувания толкова специални. Прегръщам ви момичета!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце :) Наистина специално гостуване, като твоето, запомнящо се, цветно и много вкусно :) Определено бях изненадана, повече от приятно! Прегръдки Катенце и за теб :)
ИзтриванеВили, чудна гостенка си имаш, ама и каква торта е приготвила. С удоволствие се присъединявам на сладка приказка и още по-сладка тортичка. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дами, хубава вечер от мен!
Добре си дошла Гери :) И гостенката, и тортата са прекрасни, усмихнат ден ти пожелавам Гери!
ИзтриванеТова е страхотно, не е по силите ми, но определени е страшно красиво и изглежда много, много вкусно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ красиво, и вкусно е Пете, но не съм съгласна, че няма да се справиш!
ИзтриванеEeee, ама направо е много сладурска цялата тази есенна композиция...а и вкуса е вече изпробван от мен - с морковите, де, тъй че - оставам впечатлена много! Вили, Снежи, прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного и то Веси! И аз обичам сладкишите с моркови, Снежи как го е разбрала не знам :) Изненадата е пълна, пъстра и много нкусна! Прегръдки и за теб Веси :)
ИзтриванеБлагодаря на всички за милите думи! Вили, благодаря и на теб за топлото посрещане! Много се радвам, че изборът ми на рецепта и визия ти е харесал! Това е най-трудното, да уцелиш вкуса на човека, само от виртуалното познаване :)) Прегръдки, мила Вили!
ОтговорИзтриванеТопли прегръдки и от мен Снежи! Направо в десятката си уцелила :) А аз благодаря за прекрасното гостуване, и до нови срещи :)
Изтриване