10 октомври 2014 г.

Баница-пица на тиган

Опитвали ли сте баница на тиган? Аз не бях, но преди седмица си направих, само със сиренце и ми хареса много. Имах голямото желание да я споделя и тук, но уви снимките бяха пълен провал.
Но не се отказах лесно :) Пак си направих, но плънката този път беше по-богата, та за това я нарекох и баница-пица. Е, и този път снимките не станаха, само едничка ми хвана окото, но пък важното е, че е вкусно :)




Продукти:

6  листа кори за баница
3 яйца
1/2  ч.ч кисело мляко
щипка хлебна сода
1 ч.ч. сирене или извара
1/2 ч.ч. замразена царевица
1/2 ч.ч. нарязан на дребни кубчета салам по избор
шепа маслини - обезкостени и нарязани на половинки
олио или чисто масло


СТЪПКИ:

 Тиганът, който използвах за целта е тефлонов, с диаметър 13 см.

1. В купа чукваме яйцата, към които прибавяме киселото мляко със содата, натрошеното сирене, царевицата, салама и маслините. Объркваме всичко добре с вилица, телена или дървена бъркалка.
2.  Намасляваме дъното и стените на тигана и слагаме един лист от корите, като краищата обръщаме навън. С четка намасляваме отново слагаме втори лист, така, че краищата им да се разминават. Така редуваме пет листи от корите. 
3. Готовата смес разпределяме върху листите, слагаме последния лист от корите (прегънат на две) и внимателно обръщаме всички краища навътре, да загърнат баничката.
3. Намасляваме отгоре и слагаме тигана с баничката на слаб котлон, тъй като има вероятност да загори на силен и плънката да остане сурова. Когато се запече от едната страна, внимателно с помоща на голяма чиния обръщаме и запичаме и от другата страна.


Освен това можете да я направите и с начупени кори, като ги редите и застъпвате, за да не останат дупки, през които да не излезе плънката, с която може да импровизирате според наличните продукти у дома.

Оставяме я да се охлади за кратко и режем на парчета. 
Вкусно e, и е подходящо не само за закуска, може да си я приготвите за обяд или вечеря дори :)

Когато и да е то, да ви е сладко :)

8 коментара:

  1. Не съм правила по този начин баница. Изглежда вкусно, пък и бързо става, с възможност за импровизация на плънката.
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И всеки път ще е вкусна и различна :) Струва си човек да опита, пък после със сигурност ще повтори!!
      Усмихнати и топли почивни дни и на теб Тили :)

      Изтриване
  2. Хубава идейка..Хем баничка, хем пица...Поздрави, Виолета!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, ама недей да бъдеш толкова критична към снимките. Кой знае какви вкусотии са останали скрити заради това... :)
    Чудна ти е баничката! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ох, Гери, наистина заради несполучливи снимки, доста неща имам скрити :) Радвам се, че ти хареса все пак баничката! Поздрави :)

      Изтриване
  4. Банички само пържени съм правила, но така с такава плънка не съм. Чудесна идея. Прекрасна съботна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, засища идеално :) Хубава и спокойна вечер и на теб Кате :)

      Изтриване