30 декември 2015 г.

Слоеста вита питка


По Коледа имаме толкова много поводи за празнуване!
Освен светлите празници, у дома отбелязваме рожденните дни - на мама и моя, и именния ден на половинката ми!
Именно един от тях - моят рожден ден, беше причината да направя тази питка.
Тортата реших да е вита торта, и в унисон с нея, и питката беше такава.
Освен вкусна, наистина стана и красива.



Продукти:


2 яйца + 1 жълтък за намазване
1/2  ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко 
4 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая
1 ч.л. хлебна сода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. олио или зехтин

за намазване на корите -

около 200 г. сирене
1 голямо или 2 малки яйца


СТЪПКИ:

1. В топлата вода разтваряме маята заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да втаса, тоест маята да шупне.
2. През това време в голяма тавичка пресяваме брашното. Правим кладенче в него, чукваме двете яйца и ги разбиваме.
Към тях добавяме олиото, солта, киселото мляко примесено с хлебната сода и отново разбъркваме.
Прибавяме и шупналата мая.
Постепенно започваме да добавяме към сместа с лъжица от брашното и едновременно разбъркваме.
Когато сместа стане достатъчно гъста, но лепкава, продължаваме с ръце и замесваме еластично меко тесто. 
Оставяме го да си почине за половин час на топло, през което време то ще втаса.
3. Премесваме отново тестото и го разделяме на три части.
Всяка от тях върху набрашнена повърхност разточваме на тънка кора с дебелина около 0.5 см.
4. Сиренето намачкваме с вилица и към него добавяме яйцето. Разбъркваме добре.
С тази смес поръсваме корите, предварително намазани с олио, и разрязваме на ленти с широчина около 5 см.


5. Първата лента навиваме на руло и поставяме в средата на тавичка, постлана с хартия за печене. 
Около него навиваме последователно останалите ленти, като плънката предварително леко я притискаме към тестото.


6. Оставяме питката да втаса на топло, или в предварително затоплена фурна на 50-60  градуса.
7. Когато питката втаса, я намазваме с разбит жълтък примесен с капки олио и капки прясно мляко.


8. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.



Да ви е сладко!






4 коментара:

  1. Прекрасна вита питка, Вили! Честито на всички празнуващи вкъщи! Бъдете здрави и щастливи! Весело посрещане на Новата 2016 Година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Теди!
      Весело и незабравимо посрещане на новата година и на вас!!

      Изтриване
  2. Вили, честити да са ти всички празници! Честита да е и Новата Година!
    Нека носи късмет и здраве в дома ти!

    ОтговорИзтриване