Едно почти среднощно изпълнение, което изпълни къщата с невероятен аромат на топла питка!
Добре, че всички вече бяха се навечеряли обилно, защото имаше опасност снимките, които бях замислила за другия ден да пропаднат.
Е, изкуших се, и тайничко само аз си отчупих парченце.
Дори и на следващият ден тутманика беше мек и толкова вкусен!
И така ме е яд сега, като гледам как съм развалила фасона на тутманика. Но изкушението беше голямо хора!!
Продукти:
3 яйца
6 с.л. кисело мляко
100 мл. топла вода
2 с.л. олио или зехтин
1/2 кубче мая
4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
сирене
масло
сусам
СТЪПКИ:
1. Разтваряме маята с 1 с.л. брашно в топлата вода и оставяме да втаса.
2. Пресяваме си брашното в подходяща тавичка. Правим кладенче, в което чукваме две яйца и един белтък, а жълтъка оставяме за намазване на тутманика.
3. Към яйцата добавяме солта, олиото, киселото мляко, солта и топлата вода с вече втасалата мая. Разбъркваме добре продуктите.
4. Постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме меко тесто.
5. Оставяме да си почине за около 20-ина минутки, през което време тестото ще втаса. Премесваме още веднъж.
6. Разделяме тестото на две части, от които разточваме две тънки кори.
7. Всяка кора с четка намазваме с масло или с олио, поръсваме навсякъде със сирене и завиваме на руло.
8. Рулото с ръце разтегляме и оформяме по-тънък и дълъг фитил.
9. В тава покрита с хартия за печене нареждаме рулата в кръг, като оставяме известно разстояние между тях.
10. Оставяме да втаса тутманика, след което го намазваме с жълтъка разбит с малко олио или масло. Поръсваме със сусам по желание.
11. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
И не чакайте като мен, а нападайте веднага, толкова е вкусен!!
Да ви е сладко!!
Вили,
ОтговорИзтриванепо нашия край на това кулинарно изделие името е вита питка.Тутманикът се прави със сода, а не с мая.Но по различните краища на България наименованията са различни.Да ви е сладко на всички в къщи.Прекрасна топла питка се е получила.
Поздрави !
Може и питка да е! Вярно е, че тутманик се прави със сода, но често го правя и с мая, а този стана наистина разкошен!
ИзтриванеПоздрави Ели!
Вили, ама много пухкав този тутманик, бе! :) Ама не и малко, ще взема да си грабна, докато има ;) Изглежда страхотно! Поздравления! Весели празници ти желая!
ОтговорИзтриванеЛюсиии, наистина стана мноого пухкав, чак аз му се изкефих. Благодаря ти!!
ИзтриванеВесели празници мила!!!
О, от тук не само ще си чупна, но ще приседна да закуся:))
ОтговорИзтриванеОоо, добре си ми дошла Веси!
Изтриване