Поради факта, че лененото семе е изключително полезно за толкова много неща, и често използвано у дома, реших да направя едни по-различни милинки.
Продукти:
4 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 кубче мая
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 150 г. сирене
мляно ленено семе
СТЪПКИ:
1. В топлата вода разтваряме маята заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Оставяме я да втаса.
2. Пресяваме си брашното в подходяща голяма тавичка. Правим си кладенче в брашното, в което чукваме яйцата, а към тях прибавяме последователно киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Разбъркваме всички продукти до еднородна смес.
3. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто.
Оставяме го да почине за 20-ина минути, през което време то ще втаса. Отново го премесваме.
4. Покриваме кръгла или правоъгълна тавичка с хартия за печене.
5. Тестото разделяме на малки топки, колкото малки мандарини. Всяко топче сплескваме с длани, слагаме по-малко от сиренето и загръщаме добре, за да не излезе.
С намазнени ръце оформяме всяко топче, и овалваме хубаво в мляно ленено семе.
6. Нареждаме милинките в тавата на малки разстояния помежду им. Оставяме ги да втасат.
7. Печем в предварително затоплена фурна до готовност.
Мекички, вкусни, просто неустоими!
И задължително ги хапнете топли!!
Вили, наистина са чудесни! И с още по-богат вкус, браво за идеята. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Вили,
ОтговорИзтриванеизползвам и аз много лененото семе.Но виж за милинки не съм се сещала.Прекрасна идея и изпълнение.Чудни са станали .
Поздрави !
Какви са мекички душички само! Страхатно хрумване и реализация, Вили! Усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеСоленичко, тъкмо по моя вкус! Много добра идея с лененото семе.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Вили!
А, Вили, раздвоена съм - и от тук ми се иска да си взема за закуска!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета, черпя ви всички!!
ОтговорИзтриване